Välj laddare till din MacBook

Apple har länge varit en pionjär inom teknik, och deras resa genom olika laddningsstandarder för bärbara datorer är inget undantag. Denna resa belyser inte bara företagets engagemang för innovation utan också dess vilja att anpassa sig och återanpassa baserat på användarfeedback och teknologisk utveckling.

MagSafe (Introducerad 2006): MagSafe introducerades för första gången med MacBook Pro och blev snabbt uppskattad för sin användarvänliga design. Dess unika magnetiska anslutning säkerställde att om någon snubblade på sladden, skulle den enkelt lossna från datorn och därmed förhindra att den drogs ned från ytan den stod på. Denna innovation var inte bara smart för att förhindra olyckor utan blev också en symbol för Apples fokus på detaljer och användarsäkerhet.

MagSafe 2 (Introducerad 2012): Med tiden och som en del av dess naturliga evolution, introducerade Apple MagSafe 2. Denna version var en tunnare och bredare variant av sitt föregående format, designad för att komplettera de allt tunnare MacBook-modellerna. Även om det upprätthöll den ursprungliga idén med en magnetisk anslutning, väckte förändringen av formfaktorn blandade känslor bland användarna, särskilt på grund av bristande kompatibilitet med den ursprungliga MagSafe-laddaren utan en adapter.

Endast USB-C (Introducerad 2015): Apple tog ett betydande steg 2015 genom att introducera en MacBook med endast en USB-C-port för laddning och dataöverföring. Detta drag var i linje med branschens rörelse mot en mer standardiserad laddnings- och anslutningslösning. USB-C erbjöd en universell standard som var reversibel och kunde hantera en mängd olika funktioner från laddning till videooutput. Trots fördelarna med en sådan standardisering, var borttagandet av MagSafe en källa till frustration för många användare som värderade dess säkerhetsfunktioner.

Återkomsten till MagSafe: MagSafe 3 och USB-C (Introducerad 2021): I ett erkännande av användarnas kärlek till MagSafe och behovet av moderna anslutningsmöjligheter, återinförde Apple MagSafe i sin nya form, MagSafe 3, tillsammans med USB-C i MacBook Pro 2021. MagSafe 3 förbättrade den ursprungliga designen med snabbare laddning och återinförde den älskade magnetiska kopplingen. Detta, tillsammans med bibehållandet av USB-C-portar, visar Apples förmåga att lyssna på sina användare och integrera det bästa från båda världarna: innovation och praktisk användbarhet.

Genom dessa evolutioner har Apple inte bara navigerat i teknikens framkant utan också balanserat mellan ny innovation och användarnas önskemål. Deras resa från MagSafe till USB-C och tillbaka igen, med tillägg av förbättringar, är ett tydligt tecken på deras anpassningsbara tillvägagångssätt och engagemang för att leverera produkter som inte bara är kraftfulla utan också djupt genomtänkta.

MagSafe (2006–2012)

 • MacBook och MacBook Pro (13-tums modeller): Oftast 60W MagSafe-laddare.
 • MacBook Pro (15-tums och 17-tums modeller): Oftast 85W MagSafe-laddare.
 • MacBook Air: Användes i början en 45W MagSafe-laddare.

 

MagSafe 2 (2012–2015)

 • MacBook Air (11-tums och 13-tums): 45W MagSafe 2-laddare.
 • MacBook Pro med Retina-skärm (13-tums): 60W MagSafe 2-laddare.
 • MacBook Pro med Retina-skärm (15-tums): 85W MagSafe 2-laddare.

 

USB-C (2015–2021)

USB-C era introducerade en större flexibilitet med wattstorlekar som kunde användas, men här är de mest rekommenderade storlekarna för optimal laddning:

 • MacBook (12-tums): 29W, 30W eller kompatibel USB-C-strömadapter.
 • MacBook Air (Retina, 13-tums, 2018 och senare): 30W USB-C-strömadapter.
 • MacBook Pro (13-tums, 2016 och senare): 61W eller 67W USB-C-strömadapter.
 • MacBook Pro (15-tums, 2016 och senare): 87W USB-C-strömadapter.
 • MacBook Pro (16-tums, 2019): 96W USB-C-strömadapter.

 

MagSafe 3 (2021–Nuvarande)

 • MacBook Pro (14-tums och 16-tums, 2021 och senare): 67W, 96W, eller 140W MagSafe 3-strömadapter. Den specifika wattstorleken kan bero på datorns konfiguration och användning. Till exempel, 14-tums modellen med M1 Pro-chip kommer standardmässigt med en 67W strömadapter, men kan uppgraderas till en 96W för snabbare laddning. 16-tums modellen med M1 Pro eller M1 Max kommer med en 140W strömadapter för maximal laddningskapacitet.

 

Notera att medan högre wattstorlekar är kompatibla med lägre krav (det vill säga du kan använda en 96W laddare med en MacBook som normalt använder en 61W laddare), rekommenderas det att använda den strömadapter och det kabel som medföljer eller specifikt rekommenderas för din modell för bästa prestanda och batterihälsa.

Kontakta oss