Svullet batteri bytt i MacBook Pro - slutade lyckligt

07 Nov 2016

Uppladdningsbara batterier - vi vet alla hur dessa blir med åren. Full laddning innebär med tiden sämre och sämre batteritid. I den bästa av världar byter man ut sitt "något/några år gamla batteri" mot ett nytt för att batteritiden har hunnit försämras rejält. När diverse inställningar och knep för att maximera batteritiden inte räcker så är det endast ett byte till ett nytt och fräscht batteri som är lösningen.

Tyvärr är de uppladdningsbara batterierna till bärbara datorer och andra apparater inte alltid 100 procent perfekta. I olycksfallen börjar batteriet sakta men säkert att svälla och expanderar i storlek. Till en början märks det inte. När det väl märks att batteriet har svällt så har det gått ganska långt.

Hos exempelvis MacBook Pro med "Unibody-designen" (kring åren 2009–2012) befinner sig batteriet under bland annat styrplattan. När batteriet har svällt en hel del kan styrplattan bli trög att trycka på. Det behövs allt mer muskelkraft för att utföra ett klick. Då är det hög tid att byta batteri.

Macpatric har bytt ut svullna batterier i MacBook Pro många gånger med lyckliga slut. De svullna batterierna är ofta Apples egna originalbatterier. Men oavsett om det är Apples egna eller ej som har svällt så är det viktigt att byta till nya. Macpatric har valt att sätta in högkvalitetsbatterier från NewerTech.

Vid ett av de senaste batteribytena där batteriet hade svällt extra mycket har Macpatric passat på att dokumentera, se här hur det gick från en situation som kanske kan klassas som hopplös till ett lyckligt slut:

Bild 1 (ovan): tyvärr missade vi på Macpatric att fotografera ursprungsläget, men efter att ha lossat batteriet (ett Apple original) svällde det ytterligare och nu är batteriet rejält svullet.

Bild 2 (ovan): det svullna batteriet har plockats bort från från datorn och ligger vid sidan för att illustrera hur svullet det blivit.

Bild 3 (ovan): Macpatric passar alltid på att rengöra datorns insida (fläktar med mera) i samband med batteribyten.

Bild 4 (ovan): ett sprillans nytt högkvalitetsbatteri från NewerTech sitter på plats (till höger om hårddisken). Detta batteri har för övrigt snäppet bättre laddningskapacitet än Apples originalbatterier.

Bild 5 (ovan): datorn startade perfekt med nya batteriet. Styrplattan klarade sig denna gång. Det svullna batteriet som syns bredvid till vänster om datorn tar Macpatric hand om och ser till att det kommer att återvinnas på korrekt sätt.

Oavsett om det är en MacBook Pro, MacBook Air eller MacBook och batteriet har svällt så är det viktigt att byta batteriet så snart som möjligt, även om mjukvaran i datorn klassar batteriets skick som "normalt". Ju längre tid man väntar med att få batteriet bytt desto större blir risken att styrplattan kan skadas, att datorns chassi får en bestående deformering eller någon annan tråkighet.

Rekommendationen för när det är läge att byta batteri är antingen när man känner att datorns chassi buktar eller att det börjar krävas lite mer muskelkraft för att trycka på styrplattan – eller om batteritiden helt enkelt börjar kännas för kort. 

En stor del av Macpatrics batteriutbud finns via följande länk.

Hittar du inte rätt batteri så kontakta Macpatric via denna sida.

Liknande läsning

Apple-service för MacBook i Stockholm – Öppet hela sommaren
Behöver du byta batteri, skärm eller tangentbord på din MacBook eller MacBook Pro? Vi är ditt självklara val för professionella...
Snabbt och smidigt batteribyte för MacBook i Stockholm
Att äga en MacBook innebär att man har en maskin av hög kvalitet, men precis som alla elektroniska apparater har...
Din pålitliga Apple-Expert i Stockholm
Hos Macpatric förstår vi hur viktigt det är att ha en fungerande MacBook eller annan Apple-enhet. Därför erbjuder vi omfattande...