Vad är Thunderbolt?

03 Mar 2018
Thunderbolt (tidigare kallat Light Peak) är en höghastighetsöverföringsteknik för data framtagen av Intel, avsedd att länka samman elektroniska apparater med varandra. Thunderbolt medger både optisk och elektrisk överföring. Tekniken förenar PCI Express- och DisplayPort-standarderna till en och samma seriella databuss och är avsedd att kombinera höga prestanda, enkelhet och flexibilitet. Thunderbolt kan leverera en hög överföringshastighet, med början i hastigheter om 10 Gbit/s, och med en potentiell hastighet uppåt 100 Gbit/s inom tio år efter lanseringen.

Tekniken är designad för att bli en ersättare till alla andra moderna databussar, som exempelvis SCSI, SATA, USB, Firewire, PCI Express och HDMI. En fördel med detta – utöver den ökade dataöverföringshastigheten – är att man endast behöver en typ av elkabel. I förhållande till de övriga standarderna har Thunderbolt längre räckvidd och stöder flera kommunikationsprotokoll; därtill är kontaktdon och i vissa fall även kablar i allmänhet mindre än i fallet med övriga nämnda standarderna.

Thunderbolt gjorde kommersiell debut i persondatorer den 24 februari 2011 när Apple lanserade nya bärbara Macbook Pro-modeller, där Mini DisplayPort-porten från tidigare modeller blev ersatt av en Mini DisplayPort-kompatibel Thunderbolt-port. Thunderbolt 2 fördubblar hastigheten till 20 Gbit/s, medan Thunderbolt 3 klarar 40 Gbit/s samt använder sig av anslutningen USB-C istället för Mini DisplayPort.
Det finns tre generationer av Thunderbolt som kallas Thunderbolt (1), Thunderbolt 2 samt Thunderbolt 3
Så här ser kablarna ut (Thunderbolt 3 längst till vänster):

 

 

Thunderboltkablar

 

Thunderbolt (1) är en in- och utdatateknik som stöder högupplösta bildskärmar och högpresterande dataenheter. Allt via en och samma smidiga port. Med I/O-tekniken Thunderbolt får du två kanaler som vardera har en genomströmning på 10 Gbit/s i båda riktningarna i samma kontakt.
Thunderbolt 2 är den andra generationen av denna portteknik. Thunderbolt- och Thunderbolt 2-portkontakterna ser likadana ut men Thunderbolt 2 ger högre hastighet (upp till 20 Gbit/s).
Så här ser porten ut på datorn:

 

Thunderbolt

Thunderbolt 2 är bakåtkompatibel så du kan använda Thunderbolt 2-enheter med en äldre Thunderbolt-port (om inte tillverkaren anger annat). Och du kan använda en äldre Thunderbolt-enhet med en Thunderbolt 2-port. Alla Thunderbolt-kablar fungerar med Thunderbolt 2 och äldre Thunderbolt-portar och enheter. Thunderbolt 2 porten ser precis ut som thunderbolt (1).

 

Thunderbolt 3 är en I/O-teknik som gör det möjligt att ansluta enheter till datorn med hastigheter på upp till 40 Gbit/s. Thunderbolt 3 kombinerar dataöverföring, videoutgång och laddning i en enda kompakt kontakt. Den levererar högre hastigheter än Thunderbolt 2 med upp till 40 Gbit/s med en Thunderbolt 3-kompatibel kabel. 
Så här ser thunderbolt 3 porten ut:
Thunderbolt 3
Thunderbolt 3 har också stöd för andra generationens USB 3.1-anslutning på upp till 10 Gbit/s. Thunderbolt 3: Högre hastighet. Fler pixlar. Fler möjligheter. Thunderbolt 3 förenar Thunderbolt med USB-C vid hastigheter på upp till 40 Gbps och skapar en kompakt port som gör allt - ger den snabbaste och mest mångsidiga anslutningen till dockningsstationer, skärmar eller dataenheter. För första gången ansluter en datorport till Thunderbolt-enheter, alla skärmar och miljarder USB-enheter.

Thunderbolt 3 över USB-C är en spännande utveckling eftersom den ger fyra gånger högre bandbredd för högre hastighet och mer videobandbredd än alla andra nuvarande standarder. Och den har dessutom inbyggt stöd för 10 GbE peer-to-peer-anslutningar för de snabbaste filöverföringarna och PC-migreringarna samt blixtsnabb åtkomst till datalagring. Läs mer om USB-C

 

 

Köp Thunderbolt-produkter hos Macpatric

Liknande läsning

Macpatric och OWC: Partnerskapet som definierar teknik och kvalitet
Macpatric är den officiella svenska Premium-partnern till Other World Computing. OWC erbjuder ett brett sortiment av tekniska produkter kända för...
Upplev bästa servicen och snabb leverans av din Apple-dator med Macpatric
På Macpatric i Stockholm erbjuder vi en omfattande lösning för dina Apple-behov. Med snabb leverans direkt från vårt lokala lager...
Fredagslyx på Macpatric: Glass!
På Macpatric är fredagar inte bara slutet på arbetsveckan; de är början på något gott! Varje fredag under sommaren serverar...