Fördjupad titt på macOS Sequoia: de mest spännande uppdateringarna

11 Jun 2024

Apple har nyligen avslöjat macOS Sequoia vid WWDC 2024, och det finns mycket att se fram emot för Mac-användare. Här är en fördjupad titt på några av de mest spännande nyheterna och uppdateringarna som kommer med den senaste versionen av macOS.

Namnet "Sequoia" kommer från Sequoia National Park i Kalifornien, känd för sina gigantiska sequoia-träd (mammutträd).

Använd din iPhone från din Mac

Denna stora nya funktion, iPhone Mirroring, möjliggörs av Apples underliggande Continuity-ramverk som tillåter Mac att trådlöst interagera med och känna av närliggande iPhones, iPads och Apple Watches. Tidigare var de största Continuity-funktionerna möjligheten att använda widgets från din iPhone på din Mac-skrivbord och Continuity Camera, vilket låter dig använda de överlägsna kamerorna på din iPhone som en trådlös webbkamera under videosamtal med din Mac.

iPhone Mirroring höjer ribban betydligt genom att låta dig använda din telefon, se meddelanden och använda dina appar direkt från din Mac-skrivbord. Eftersom detta är en Continuity-funktion kräver det att din iPhone är på samma WiFi-nätverk som din Mac och har Bluetooth aktiverat.

När du startar iPhone Mirroring, visas din iPhones hemskärm i ett fönster på Mac-skrivbordet. Därifrån kan du använda ditt tangentbord och mus/trackpad för att navigera telefonen, svepa mellan hemskärmsidor och starta och bläddra i appar.

Du kan till och med överföra filer från din Mac till iPhone med dra-och-släpp. Apple demonstrerade detta under keynoten genom att exportera en videofil från Final Cut Pro på Mac och dra den filen direkt över till en app som körs på iPhone.

iPhone Mirroring för också dina iPhone-meddelanden till din Mac-skrivbord, vilket gör att du kan klicka på ett iPhone-meddelande och omedelbart hoppa in i den iPhone-appen från din Mac. Medan du använder iPhone Mirroring förblir din iPhone låst. Och om din iPhone är i StandBy-läge—som visar användbara widgets när din telefon laddas i landskapsläge på ett ställ—förblir det läget synligt också.

 

iOS-notifikationer från iPhone på Mac

En av de mest efterlängtade funktionerna är möjligheten att ta emot iOS-notifikationer från din iPhone direkt på din Mac. Oavsett om det är ett meddelande, en kalenderpåminnelse eller en appvarning, kommer du nu att kunna hålla koll på allt direkt från din Mac-skärm.

Ny lösenordsapp

Precis som iPhone och iPad får en dedikerad lösenordsapp, så får även Mac i macOS Sequoia. Appen är byggd på grunden av iCloud Keychain och tillhandahåller en dedikerad app för åtkomst till alla dina sparade lösenord, passkeys och tvåfaktorsautentiseringskoder. Denna app betyder att du inte längre behöver gräva i Inställningar-appen för att hitta dessa lösenord. Åtkomsten är end-to-end krypterad och på Mac är den skyddad av ditt Mac-lösenord eller TouchID-autentisering.

En annan välkommen nyhet med denna app är att Apple kommer att tillhandahålla den över iPhone, iPad, Mac och Windows via iCloud för Windows-appen. Det skulle vara trevligt att se en Android-app också, men vem vet om det faktiskt kommer att hända.

Uppdateringar i meddelandeappen

Meddelandeappen får flera nya funktioner som kommer att förbättra din kommunikationsupplevelse. Nu kan du schemalägga meddelanden för att skickas vid en senare tidpunkt, vilket är perfekt för att skicka påminnelser eller gratulationer. Dessutom introduceras nya texteffekter som Big, Shake, Bloom och Nod, vilket gör dina meddelanden mer uttrycksfulla och roliga.

Meddelanden via satellit

En banbrytande nyhet är möjligheten att skicka meddelanden via satellit, en funktion som använder samma teknologi som SOS-nödsystemet. Detta innebär att du kan skicka meddelanden även när du är utanför mobilnätets räckvidd, vilket är särskilt användbart för äventyrare och de som befinner sig i avlägsna områden.

Uppdateringar i fotosappen

Fotosappen har fått ett nytt gränssnitt som gör det enklare att sortera och hitta dina bilder. Med förbättrade sökfunktioner kan du nu hitta specifika tillfällen eller personer snabbare än någonsin tidigare. Detta gör att du kan organisera dina minnen på ett mer intuitivt och användarvänligt sätt.

Snap Kommer till Mac

En av de bästa funktionerna på Windows under flera år har varit möjligheten att snappa fönster på plats: att dra ett öppet fönster till ena sidan av skärmen och automatiskt ändra storlek till specifika sektioner av skärmen, som att täcka halva eller en fjärdedel av skärmen.

På Mac har olika utmärkta verktyg under åren replikerat denna funktionalitet, såsom Swish eller det utmärkta Lasso. Apple har nu meddelat att de kommer att ta enkel fönsterplacering till Mac i macOS Sequoia. Genom att dra ett fönster till ena sidan av skärmen kommer din Mac nu att föreslå en kaklad position. Du kan släppa fönstret för att släppa det på plats. Apple har också implementerat kortkommandon om du föredrar det framför att dra.

Safari-uppdateringar

macOS Sequoia kommer också att föra med sig de nya webbsidessammanfattningsfunktionerna som kommer till iOS 18 och iPadOS 18. Den första av dessa är Highlights, som lyfter fram åtgärdsbar information från vilken webbsida som helst, såsom ett företags telefonnummer och plats, eller tillhandahåller direkta länkar till musik, filmer och TV-program om du bläddrar information om en viss artist, skådespelare eller regissör.

Reader-vyn har också omdesignats för att inkludera en sammanfattning av sidan eller artikeln du läser, inklusive huvudpunkterna och en översikt över innehållet. Det finns också en ny Viewer-funktion som upptäcker när en video är närvarande på en sida och placerar sedan den videon i centrum samtidigt som den ger full tillgång till macOS-systemets uppspelningskontroller och Picture in Picture.

Game Porting Toolkit 2

För spelentusiaster kommer Game Porting Toolkit 2 med stora nyheter. Detta verktyg gör det enklare för spelutvecklare att porta sina spel till macOS, vilket innebär att vi kan förvänta oss fler spel att bli tillgängliga för Mac. Assassin's Creed Shadows är ett exempel på ett nytt spel som kommer till plattformen, vilket lovar att leverera en förstklassig spelupplevelse.

Uppdateringar till Meddelanden, Kartor, Kalkylator och Kalender

Flera andra uppdateringar kommer till Mac i macOS Sequoia som replikerar uppdateringarna till Apples stora appar på iPhone och iPad.

Meddelanden har uppdaterats med nya textformateringar och effekter, förbättrade Tapbacks med stöd för emoji-reaktioner, och möjligheten att schemalägga ett meddelande för att skicka senare.

Kalkylatorn visar nu dina tidigare beräkningar i en historiklista och ger dig möjligheten att se uttryck medan du skriver.

Anteckningar-appen lägger till ljudinspelning, ljudtranskribering och sammanfattningsfunktioner tillsammans med möjligheten att skriva en ekvation och få den löst automatiskt i själva anteckningen.

Slutligen kommer Kalender nu att visa händelser och uppgifter från Påminnelser och har en uppdaterad Månadsvisning som gör det lättare att se händelser och påminnelser för en hel månad i en överblick.

Kompatibilitet 

macOS Sequoia är kompatibelt med följande Mac-modeller:

  • MacBook Pro: 2018 och senare
  • MacBook Air: 2020 och senare
  • Mac mini: 2018 och senare
  • iMac: 2019 och senare
  • iMac Pro: 2017
  • Mac Studio: 2022 och senare
  • Mac Pro: 2019 och senare

 

Den kommande "Apple Intelligence"-sviten av AI-funktioner kräver en Mac med Apple silicon och M1-chip eller nyare. Dessa nya AI-funktioner hjälper dig att skriva snabbare, kategorisera e-post, prioritera notifikationer med mera. En smartare version av Siri, som drivs av Apple Intelligence, kommer också att vara begränsad till Macar med M1-chip eller nyare.

Slutsats

macOS Sequoia är fylld med förbättringar och nya funktioner som gör Mac-användarupplevelsen ännu mer kraftfull och användarvänlig. Oavsett om du använder din Mac för arbete, kreativt skapande eller spel, kommer de nya uppdateringarna att ge dig mer flexibilitet och kontroll. Håll utkik på Macpatric för fler insikter och detaljer om dessa spännande nyheter.

Läs också blogginlägget: https://www.macpatric.com/blogs/news/hojdpunkter-fran-apples-wwdc-2024

Liknande läsning

Klisterlapparna på tur: Apple och hållbarhet
Apple har länge varit en pionjär när det gäller hållbarhet och miljövänliga initiativ. Men när de nyligen beslutade att sluta...
Midsommaröppettider hos Macpatric
Torsdag: Öppet som vanligt till kl. 17:00Midsommarafton (fredag): StängtMåndag: Vi öppnar igen kl. 09:00 🌸 Passa på att njuta av midsommarhelgen...
Höjdpunkter från Apples WWDC 2024
Apples Worldwide Developers Conference (WWDC) 2024 var en spännande uppvisning av tekniska innovationer och förbättringar som lovar att förbättra användarupplevelsen...