Apples loggor genom åren & varför heter Apple just "Apple"?

07 Mar 2018

Två av de mest intressanta sakerna med företaget Apple som Steve Jobs var med och grundade är företagsnamnet och deras företagslogotype som har blivit en av de mest välkända i världen. Macpatric tänkte att det kan vara uppskattat med en genomgång där allt detta klargörs:

1) Varför heter Apple just Apple och inte något annat?

2) Hur har logotypen för företaget sett ut genom åren?

Let's go....

 

1) SÅ FICK APPLE SITT NAMN

En snabbis för att förklara detta är att Steve Jobs gillade äpplen och att Apple kommer före hans före detta arbetsgivare Atari i telefonkatalogen. Det tyckte Steve Jobs var en kul grej.

Den här videon från YouTube förklarar historien inklusive ett otroligt gammalt videoklipp när Jobs i egen hög person förklarar namnet:

Apple har i princip i regel alltid kallats för just Apple av gemene man, men Apple hette ursprungligen Apple Computer. I samband med att Steve Jobs presenterade den första iPhone-modellen i januari 2007 passade Apple på att byta namn från Apple Computer till bara Apple.

2) SÅ HAR APPLES LOGOTYPER SETT UT GENOM ÅREN

Apples grundades som de allra flesta känner till av Steve Jobs och Steve Wozniak. Och en person till, faktiskt. Denna person glöms ofta bort. Ronald Wayne heter han och det var faktiskt även han som skapade den första logotypen – den med Isaac Newton och äppelträdet. Så här såg den ut:

Denna första logotype gällde under år 1976 och en bit in på 1977. Steve Jobs ville byta till en mer lämplig logotyp då Waynes logga inte fungerar speciellt bra i små storlekar. I april 1977 gav Jobs uppdraget till Rob Janov att arbeta fram en ny logotype. Den första skissen blev en svartvit siluett av ett äpple, men kände att det saknades något. Han ville ta en tugga av äpplet. När förklaringen ges på engelska blir det extremt fyndigt:

"I wanted to simplify the shape of an apple, and by taking a bite – a byte, right? – out of the side, it prevented the apple from looking like a cherry tomato."

Det finns därför en halvt långsökt datorrelaterad detalj i Apple-äpplet: tuggan symboliserar 1 byte (1 bite, som uttalas likadant/snarlikt). Ytterligare en datorrelaterad detalj klämdes in: de sex stycken horisontella färgade ränderna – som symboliserar färggrafiken i Apple II-datorn som lanserades i samma veva tidigt 1977. Strax innan nya logotypen lanserades var ränderna separerade med tunna svarta linjer, som Steve Jobs inte gillade.

Så här blev loggan – ofta kallad för "Rainbow Apple" till slut:

Sent 1997 beslutade Steve Jobs att framtida produkter ska få enfärgade Apple-logotyper som utsmyckning istället för klassiska "Rainbow Apple"-äpplet. Den första Macen efter den långa epoken med Rainbow Apple att få "nya Apple-loggan" blev PowerBook G3 "Wall Street" som introducerades i maj 1998 – ungefär i samma veva som första iMacen annonserades (men lanserades först tidigt under hösten 1998). På Apples hemsida användes Rainbow Apple emellertid till någon gång kring mitten av 1999.

Sedan mitten av 1998 har vi sett ett flertal varianter av Apple-loggan – med den gemensamma nämnaren att Rob Janovs ikoniska form lever vidare.

Här finns en relativt kortfattad video från YouTube som summerar historiken för Apples logotype:

 

 

Liknande läsning

Safari 17 lanserad: Ny profilhantering, förbättrad privat surfning och fler uppdateringar för macOS-användare
Apple har lanserat Safari 17, den senaste versionen av webbläsaren Safari. Safari 17 kan laddas ner på macOS Monterey och...
Apple-menyns utveckling genom tiderna
Apple-menyn är den kända rullgardinsmenyn uppe till vänster för de som använder Mac-datorer. Sedan 1984 har den varit en framstående...
Apple i Geopolitiskt korseld
Hur Kinas strategi kan forma teknikvärldens framtid Apple står inför en riktig utmaning i Kina, ett land där symboliken ofta...