Apple WWDC 2017 - Sammanfattning med Mac-fokus

12 Jun 2017

Förra måndagen den 5:e juni inleddes 2017 års upplaga av Apples utvecklarkonferens som kallas WWDC: World-Wide Developer Conference. Traditionsmässigt blev första programpunkten ett slags öppningstal av Apples VD som sedan år 2011 är Tim Cook.

Totalt höll öppningstalet, populärt kallat "Keynote", på i cirka/drygt 2 timmar. En någorlunda skaplig mätning av hur lång tid som var och en av öppningstalets 5 st programpunkter (en av dessa var egentligen två) pågick, och sorterat efter längd, säger en hel del om talet:

1 >> iOS & ny iPad, ca 67–68 minuter
2 >> Mac-plattformen, ca 30 minuter
3 >> HomePod (nyhet), 13–14 minuter
4 >> WatchOS, ca 11–12 minuter
5 >> Apple TV, cirka 90 (!) sekunder

Innan en genomkörare kring Mac-nyheterna förtjänar övriga programpunkter den berömda "sylen i vädret". Systemet till Apple TV (tvOS) fick i praktiken ingen genomgång alls, så därav anledningen att den inte tas upp i denna nyhet.

Den största nyheten är utan tvekan HomePod. Det är en smart cylinderformad wifi-bestyckad högtalare som kommer att kosta cirka 350 dollar innan moms i USA i slutet av 2017, och bör därmed kosta kring 4000 kronor inklusive moms när den kommer till Sverige som ännu är oklart men gissningsvis våren 2018. HomePod använder röstassistenten Siri och har samma A8-processor som finns i iPhone 6, iPod Touch (6th gen), iPad mini 4 och nuvarande Apple TV. Att namnet blev HomePod istället för "Siri Speaker" bör ha sin förklaring i att den smarta högtalaren använder sig av det som Apple kallar HomeKit vilket innebär att man via den smarta högtalaren kan säga åt Siri att styra HomeKit-kompatibel utrustning i hemmet så som belysning och annat. Så här har Apple gjort en konceptbild för HomePod (står på bordet längst till höger i bild):

För den som vill använda HomePod som högtalare för musik gäller inledningsvis uppspelning via betaltjänsten Apple Music (cirka 40 miljoner låtar) eller via Wifi med nya funktionen AirPlay 2 som kommer att finnas i höstens stora systemuppdateringar hos Mac OS, iOS och tvOS. Det kommer även bli möjligt att ställa åtminstone två HomePod intill varandra för att få ut ännu mer ljud.

Hur man än vrider och vänder på tanken kring att ha HomePod som högtalare för Spotify (via AirPlay 2) så är det uppenbart att skapelsen är en "morot" för att använda Apple Music och skaffa HomeKit-baserad smart utrustning till hemmet med anledning av smidigheten/enkelheten. De enklare lösningarna har en tendens att vinna mot de krångliga.

När det gäller WatchOS, iOS och iPad-nyheterna så är beskedet att de nya systemversionerna kommer till kompatibel hårdvara i höst. För iOS innebär det att nya iOS 11 kommer funka på alla modeller som klarar iOS 10 förutom iPhone 5 & 5c (nästan identiska mobiler innanför skalet) samt iPad 4 (släpptes hösten 2012). Det troligen mest nämnvärda för höstens stora uppgraderingar av WatchOS och iOS är att iPad blir en betydligt mer seriös surfplatta/tabletdator än tidigare tack vare en rejält upphottad docka och en app för filhantering. Appen för filhantering funkar för lokal lagring, Apples egen iCloud Drive och tredjepartslösningar som Dropbox, Google Drive, med flera. Appen för filhantering blir av allt att döma unik för iPad-modellerna men den stora frågan är om spågumman kan tyda ifall den hamnar i iPhone framöver...

Hårdvaru-uppgraderingen av lilla och stora iPad Pro handlar på klassiskt Apple-vis om en evolution där vissa detaljer förbättras men sett över hela spannet för nyheter är den kanske enda tunga nyheten att maximal lagring ökas från 256 till 512 GB. I ett större perspektiv där Apples hela iPad-familj granskas under lupp är det i princip glasklart att VD Tim Cook har försökt att vända den vikande iPad-försäljningen (både volym och intäktsmässigt) med hjälp av att ta fram den nya och betydligt dyrare iPad Pro-familjen som görs maximalt attraktiv i förhållande till den vanliga iPad samt iPad mini. Intressant nog så har Apple på sistone valt att sluta saluföra de föregående iPad-modellerna som ingångsmodeller i sitt sortiment. Detta för att Apple skall kunna presentera förbättringar i framtida kvartalsrapporter som förhoppningsvis skall få aktiekursen att gå upp som i sin tur är positivt för Tim Cooks aktieoptionsprogram.

Så här har iPad-försäljningen sett ut sedan introduktionen år 2010:

Av digrammet att döma och hur Apple har stuvat om iPad-familjen på senare tid ser det ut som att Apple hellre ser en svag volymtillväxt (i bästa fall) med betydligt dyrare modeller än stark volymtillväxt med lågprismodeller.

Det bästa till sist: Mac-nyheter!

I den knappa fjärdedelen av keynoten där Mac-plattformen fick utrymme bjöds det på både hårda och mjuka paket. Bägge paketen är mycket intressanta av olika anledningar. Den största nyheten hårdvarumässigt är nya iMac Pro och den största nyheten mjukvarumässigt är utan tvekan det nya filsystemet APFS (Apple File System).

De mjuka paketen: dessa ryms i den kommande stora uppgraderingen av Mac OS som kallas High Sierra. Versionsnumret blir 10.13 och lanseringen sker i höst. Alla Macar som klarar Mac OS v10.12 Sierra är kompatibla med nya High Sierra. Hur prestandan blir beror på Mac-modell och konfiguration. I High Sierra ligger fokus betydligt mer på det underliggande "fundamentet" än på rejäla förbättringar i exempelvis Finder, Systeminställningar med mera. I detta underliggande "fundament" är APFS (nya filsystemet) den överlägset största och viktigaste nyheten. Utöver detta lägger Apple in grafiktekniken Metal 2 som skall snabba upp grafikhantering rejält samt stöd för videocodecen H.265 som innebär upp till 40% reducerad filstorlek för videofiler jämfört med det H.264 som är mycket vanligt idag.

APFS är värt en närmre koll. Redan i Mac OS v10.12 Sierra smyglanserades filsystemet i en icke konsumentvänlig version för att utvecklare skulle få chansen att testa det och rapportera buggar till Apple. Sedan sommaren/hösten förra året har Apple förbättrat APFS på en del punkter som innebär att ett antal begränsningar har försvunnit. I nya v10.13 High Sierra är tanken att nya filsystemet skall vara i så bra skick att det är redo för samtliga Mac-användare.

Macarna blir dock inte först ut med APFS. Redan i våras fick iOS-enheterna nya filsystemet med systemversion 10.3. En del barnsjukdomar upptäcktes, som bland annat denna med vissa tecken/bokstäver. Med anledning av detta rekommenderar Macpatric att vänta med att uppgradera Mac-datorn till Mac OS 10.13. Fungerar din Mac-dator riktigt bra för arbetsuppgifter och privat användning så vänta in Mac OS 10.13.1 eller ännu hellre 10.13.2 med anledning av det nya filsystemet.

Det nya filsystemet APFS lovar gott inför framtiden, men som men det mesta som är helt nytt så behöver det testas, testas, testas och åter testas för att kunna åtgärda upptäckta problem.

Den stora anledningen att Apple vill fasa in APFS är att det nuvarande filsystemet HFS+ som lanserades 1998 har sina rötter i det HFS som lanserades 1985 då Apple släppte Macintosh 512k (512 kB RAM). På den tiden gällde disketter och hårddiskar. Hårddiskar i storleksordningen 10–40 MB. Disketter som klarade cirka 1 MB. År 1998 vid lanseringen av HFS+ hade hårddiskarna i stationära Macar vuxit till ett par enstaka GB (gigabyte), en tidsfråga innan de hopplösa disketterna skulle fasas ut, och det gamla filsystemet HFS blev allt mer ineffektivt med allt mer lagringskapacitet.

Situationen på senare tid för Macar är att flashminnesbaserad lagring (SSD) tar över allt mer, vilket har inneburit att behovet av ett bättre filsystem bara har ökat och ökat. Därmed är Mac-branschen åter igen i en situation liknande den år 1998. APFS är Apples medicin att sätta in i detta läge. APFS är först och främst utvecklat för SSD/flashlagring men fungerar även med traditionell klassisk mekanisk lagring (hårddiskar). Så här lyder Apple Developers Q&A från kring detta (på engelska):

Q: Can I use Apple File System with my existing hard disk drive?

A: Yes. Apple File System is optimized for Flash/SSD storage, but can also be used with traditional hard disk drives (HDD) and external, direct-attached storage.

Bland intressanta förbättringar i APFS jämfört med HFS+ finns bland annat stöd för att datum & tid-stämpla filer ända ner på nanosekund-nivå jämfört med sekundnivå som är bästa noggrannheten idag med HFS+. En annan förbättring är att maximalt antal möjliga filer att lagra på en volym (disk) ökar från 4 miljarder till 9 quintilljoner vilket i dagsläget får klassas som oändligt många. I övrigt handlar det om mycket effektivare hantering av SSD:er och ökad driftsäkerhet.

När det väl är dags att uppgradera till Mac OS 10.13.x kommer installationsprocessen se till att byta ut HFS+ till APFS på startskivan och behålla samtliga filer på hårddisken/SSD:n. Eftersom APFS är ett purfärskt filsystem så rekommenderar Macpatric starkt att se till att ha en säkerhetskopia på datorns startskiva innan uppgradering.

APFS kommer att bli filsystemet för Apples samtliga plattformar. Inte bara Mac och iOS.

De hårda paketen: Intels senaste processorgeneration Kaby Lake har Apple passat på att lägga in i iMac 21,5", iMac 27", MacBook Pro och MacBook. Thunderbolt 3 som hittills bara funnits hos MacBook Pro sedan slutet av 2016 har nu även hamnat i iMac. Men för iMac behåller Apple de klassiska USB-portarna (Type-A). En annan intressant nyhet med iMac som Apple aldrig visade på keynoten är att den nya 21,5-tummaren skrotar fastlött RAM och återgår till möjligheten att byta RAM-moduler, men detta ingrepp är något som skall utföras av en Mac-verkstad som Macpatric.

Till sist så är nya iMac Pro ett hårt paket som heter duga. Och prislappen är därefter. iMac Pro får anses vara en brutalt maxad iMac 27" och är planerad att levereras i december. Ingångspriset är 4999 dollar vilket bör innebära cirka 55 tusen kronor med moms i Sverige. Då ingår en 8-kärnig Xeon-processor, 32 GB RAM och 1 TB SSD. Datorn kommer att kunna köpas utrustad med upp till 18 kärnor, 128 GB RAM och 4 TB SSD. På nätverksfronten innebär datorn premiär för 10 Gigabit Ethernet. Precis som hos MacBook Pro med TouchBar finns det 4 stycken Thunderbolt 3-portar i iMac Pro. Noterbart för iMac Pro är RAM går att uppgradera i efterhand (hos en Mac-verkstad) och att det även finns klassiska USB-portar (Type-A).

Annonseringen av nya iMac Pro lämnar dock några frågetecken efter sig. Den största frågan är kanske vem som egentligen skall köpa iMac Pro, när vanliga iMac 27 tum (som nu känns "billig") duger gott för många kunder, och många proffskunder vill köpa en kraftfull dator med riktigt goda uppgraderingsmöjligheter och kunna välja skärm.

SUMMERING AV LÄGET

Det är ganska enkelt att summera hur läget ser ut nu för Mac-plattformen. Apple håller på att fasa in USB-C-kontakterna (med stöd för Thunderbolt 3) i Mac-datorerna och på mjukvarufronten ser vi inledningen av att nya filsystemet APFS fasas in men även videocodecen H.265. Här ser vi tre olika teknologier som lär hänga med i Mac-plattformen de kommande åren.

Liknande läsning

Flexibla hyres- och leasinglösningar för Apple-produkter – i samarbete med Wasa Kredit
 Macpatric erbjuder Apple-produkter till förmånliga månadspriser med snabba leveranser och flexibla finansieringsalternativ. Du kan välja avtalslängd på 12, 24 eller...
MacBook Air 15” vs 13”: Vilken modell passar dig bäst?
När du väljer mellan en MacBook Air 15” och 13” kan det kännas svårt att avgöra vad som passar bäst....
En omfattande genomgång av macOS 15 Sequoia: Nya funktioner och rekommendationer för installation
macOS 15 Sequoia introducerar många nya funktioner som är utformade för att förbättra både produktivitet och användarupplevelse. Även om Phone...