MacBook Pro får Touch ID, Touch Bar och Thunderbolt 3

28 Okt 2016

Så var den äntligen här och presenterad: den nya MacBook Pro som det har ryktats om länge i Mac-världen. I stora drag visade sig ryktena, som till stor del var baserade på läckor, ha varit förvånansvärt träffsäkra. Demonstrationen av nya datorn på "Hello Again"-keynoten visar hur mycket Apple har jobbat med att integrera den nya pekskärmsremsan – "Touch Bar" – i datorn beträffande både hård- och mjukvara.

Den nya Touch Bar:en ersätter de gamla funktionstangenterna rent fysiskt, men de finns ändå kvar för användare som behöver dem. Ett klick på tangenten "fn", som finns i vänstra hörnet på tangentbordet, trollar nämligen fram virtuella funktionstangenter samt en virtuell "esc" på pekskärmsremsan. Touch Bar visar alltid olika valmöjligheter baserat på det program som är aktivt. Som exempel kan man klicka på Safaris bokmärken med hjälp av symbolerna på pekskärmsremsan.

Bild. Nya MacBook Pro 13 tum (Late 2016) med nya Touch Bar.

Längst till höger på pekskärmsremsan finns fingersensorn som heter "Touch ID" precis som på iPhone och iPad. Ett exempel på hur integrerad denna pekskärmsremsa är visade Apple genom att Touch ID på nya MacBook Pro även fungerar för att snabbväxla till en annan användare på datorn. Touch ID fungerar även för exempelvis Apple Pay (så man slipper leta fram sin iPhone 5s eller nyare).

Om pekskärmsremsan får klassas som den största nyheten så kan nog den näst största nyheten handla om det stora bytet av anslutningsportarna. Det enda som överlevt är 3,5 mm-ljudporten. De två Thunderbolt 2-portarna och de 2 USB 3-portarna är ersatta med 4 stycken Thunderbolt 3-portar. Det innebär i praktiken en förlust av HDMI-utgången, den inbyggda minneskortläsaren samt MagSafe 2-kontakten.

De tidigare 7 anslutningarna (exklusive 3,5 mm-kontakten) har nu blivit 4 stycken. Viktigt att känna till är att samtliga Thunderbolt-portar fungerar för den medföljande strömadaptern. De nya Thunderbolt-portarna fungerar även som exempelvis USB-C-portar. Nya MacBook Pro 15 tum klarar av 2 stycken 5K-skärmar eller 4 stycken 4K-skärmar ansluta samtidigt, medan 13-tummarna klarar av hälften av detta.

Ännu oklart om 3,5 mm-ljudporten på nya MacBook Pro Late 2016 har stöd för optiskt ljud ("Mini Toslink") som tidigare generationer har haft.

Allt detta gäller för både 13- och 15-tummaren. Apple passade även på att släppa en lågbudgetversion av nya MacBook Pro 13 tum där man i första hand har skurit ner på antalet Thunderbolt-portar till 2 stycken, skippat Touch Bar & Touch ID till förmån för den traditionella mekaniska uppsättningen av funktionstangenter och dessutom satt in en klenare (och billigare) processor.

Bild. Nya MacBook Pro 13 tum (Late 2016) av lågbudgetkaraktär där Touch Bar saknas.

Samtliga nya MacBook Pro Late 2016 finns i både Silver och Rymdgrå finish på utsidan. Färgerna är inte helt otippat hämtade från iPhone och iPad. Guld och Rosa guld som även finns till MacBook 12 tum har Apple alltså valt att inte överföra till nya MacBook Pro.

I skymundan har Apple plockat bort två stycken datormodeller från sitt sortiment utöver de MacBook Pro Retina 13 & 15 tum som nu har ersatts: dessa är MacBook Air 11,6 tum och den gamla trotjänaren MacBook Pro 13 tum (Mid-2012) som alltid har funnits kvar som ett lågbudgetalternativ samt ett alternativ för den kund som har större behov av DVD-enhet.

För de stationära Macarna bjöd Apple inte på någon nyhet alls. Med tanke på de nyheter som MacBook Pro nu har fått så kan man räkna med liknande nyheter framöver i resterande Mac-modeller.

Apples line-up för bärbara Macar just nu (med cirkapriser inklusive moms):
MacBook Air 13 tum (Early 2016), från 11 000 kr
MacBook Retina 12 tum (Early 2016), från 14 500 kr
MacBook Pro Retina 13 tum (Late 2016) - utan Touch Barfrån 17 000 kr
MacBook Pro Retina 13 tum (Late 2016) - med Touch Barfrån 20 600 kr
MacBook Pro Retina 15 tum (Late 2016) - med Touch Barfrån 27 000 kr

Noterbart för denna line-up är att möjligheterna till uppgraderingar i efterhand är tämligen små. Macpatric rekommenderar att köpa datorerna antingen generöst konfigurerade eller specialbyggda med i första hand maximal mängd RAM eftersom detta är fastlött. Hos MacBook Retina 12 tum är även lagringen fastlödd, så det kan vara en god idé att lägga på någon tusenlapp för större lagringskapacitet. MacBook Air kan få lagringen utbytt i efterhand till större kapacitet. För nya MacBook Pro Late 2016 är det ännu oklart om lagringen är fastlödd eller ej. Om den visar sig vara fastlödd kan det vara klokt att se till att ha minst 512 GB lagring via antingen ett beställningsbygge eller en generös standardkonfiguration.

Maximal mängd RAM är 16 GB. Tyvärr är det ännu inte möjligt med 32 GB RAM i MacBook Pro. För den som verkligen känner på sig att ha ett behov av 32 GB RAM kan det vara värt att vänta till nästa gång som Apple "speedbumpar" datorfamiljen.

Se Apples lansering av nya MacBook Pro här:
- via sajten www.apple.com/apple-events/october-2016/
- inom kort på Apples Youtube-kanal
- EverythingApplePros snabbgenomgång [klicka här] (10–11 minuter)

Liknande läsning

Höjdpunkter från Apples WWDC 2024
Apples Worldwide Developers Conference (WWDC) 2024 var en spännande uppvisning av tekniska innovationer och förbättringar som lovar att förbättra användarupplevelsen...
WWDC 2024: Viktiga nyheter och uppdateringar samt förväntningar
WWDC 2024 har väckt stor uppmärksamhet med sina många nyheter och uppdateringar. Här är några av de största höjdpunkterna: iOS...
Förväntningar och rykten inför Apples Event den 7 maj 2024
Som Apple-entusiaster vet vi alla att när det närmar sig dags för ett Apple Event, väcks spänningen och spekulationerna till...