Ett antal mjukvarupaket som imponerar – MacOS Sonoma presenteras på WWDC 2023

06 Jun 2023

MacOS Sonoma

Apple har just annonserat den senaste uppdateringen till macOS som kallas Sonoma. Uppdateringen fokuserar på produktivitet, widgethantering och lite nöje. Det nya operativsystemet introducerar flyttbara widgets på skrivbordet, vilket gör att användare kan placera dem var som helst. När en widget används kommer de andra att tonas ut i bakgrunden

Sonoma - eller macOS 14 - kommer också att kommunicera med Widgets på din iPhone via Continuity-funktionen. Med din iOS-enhet i närheten kommer du att kunna få tillgång till och interagera med alla dina telefons widgets på skrivbordet, utan att behöva installera dem direkt på den stora maskinen. Denna nya funktion ger en mer integrerad och sömlös användarupplevelse mellan dina Apple-enheter.

macOS Sonoma

Safari-uppdateringar

Apples egenutvecklade webbläsare, Safari, får också några stora uppdateringar med denna release, med ett stort fokus på integritet. Denna uppdatering lägger till möjligheten att låsa dina privata webbläsarfönster när du inte använder dem, så att andra inte kan komma åt vad du tittar på, men du förlorar inte dina flikar. Safari förbättrar också skyddet genom att blockera trackers från att ladda i Privat Surfning, samt ta bort URL-trackers.

Andra Safari-uppdateringar inkluderar Profiler, så att du kan separera din webbhistorik, tillägg och mer i olika profiler för arbete och personligt bruk, eller för olika personer som använder datorn. Detta går också hand i hand med Passkeys, en ny funktion för delning av lösenord som låter dig lagra delade lösenord med andra användare, till exempel familjemedlemmar. Detta kan hjälpa om du till exempel har en streamingtjänst för din familj som alla vill ha tillgång till.

Verktyg och effekter för videokonferenser

En annan märkbar tillägg med denna utgåva har att göra med videokonferenser, som börjar med en märkbar uppdatering av skärmdelning. Med den nya funktionen "Presenter Overlay" kan du överlägga en videoflöde av dig själv över det innehåll du delar. Du kan även ändra storleken på din video och flytta den runt, så att presentationen ser ut precis som du vill ha den.

Spel-läge

Ett råd jag ofta hör är att inte köpa en Mac om du är en spelare. Men med framkomsten av Apple Silicon har Mac förvandlats till en formidabel spelplattform. macOS Sonoma kommer med en ny funktion som kallas Spel-läge, som ger spel högsta prioritet på Macs CPU och GPU - vilket säkerställer mjukare och mer konsekventa bildhastigheter för en optimerad spelupplevelse.

Nu när du har bekantat dig med ändringarna, kanske du är ivrig att veta om din Mac skulle stödja dessa uppgraderingar.

Ännu mer skärmsläckare

Mac-datorer har alltid varit kända för sina fantastiska, pittoreska skärmsläckare. Från Sierras Alabama Hills till Big Surs robusta bergsområde, fångat från Kaliforniens Central Coast-region, ger macOS Sonoma Mac-användare över hela världen skärmsläckare i slow motion med hisnande vyer från platser runt om i världen.

Webbappar i Dockan

macOS Sonoma förenklar webbläsning direkt från Dockan En ny framstående funktion i macOS Sonoma gör det enklare att komma åt favoritwebbplatser direkt från Dockan. Du kan lägga till valfri webbplats i Dockan och få tillgång till den direkt i ett app-liknande fönster.

Att lägga till en webbplats i Dockan ger dig möjligheten att hantera den som vilken annan macOS-app som helst, med stöd för Stage Manager och Mission Control. Webapps kan även skicka notifikationer. Detta tillägg kan påtagligt förbättra effektiviteten och smidigheten i din webbläsarupplevelse.

Här är Macarna som kommer att stödja macOS Sonoma:

iMac (2019 och senare)
Mac Pro (2019 och senare)
iMac Pro (2017 och senare)
Mac Studio (2022 och senare)
MacBook Air (2018 och senare)
Mac mini (2018 och senare)
MacBook Pro (2018 och senare)

Vi funderade också lite på vissa begrepp hos Macpatrc

 I en värld av spännande produktlanseringar och marknadsföringsäventyr finns det tre nyckelord som skapar en symfoni av förväntan och fascination: "lanserat", "annonserat" och "presenteras".

Vi har säkert använt fel begrepp ibland men skall försöka använda rätt framöver

Lanserat är det magiska ögonblicket då något blir tillgängligt för dig - som ett lockande mysterium som uppenbarar sig i verkligheten. Det är när en produkt eller tjänst officiellt träder fram ur slöjan av förberedelser och stiger fram i världen, redo att berika ditt liv.

När något annonseras utstrålar det en aura av spänning och hemlighetsfullhet. Det är en konstnärlig dans av kommunikation och marknadsföring som syftar till att väcka nyfikenhet och skapa en kittlande förväntan. Det är som att en oupptäckt värld av möjligheter blottas för dina ögon, med löften om upplevelser och fördelar som bara väntar på att utforskas.

Sedan har vi presenteras, där en förtrollande föreställning tar form. Det är som att dra undan gardinerna och avslöja en magnifik scen där produkten eller tjänsten träder fram och briljerar. Det är en ögonblickets magi, en inbjudan att utforska och uppleva det som erbjuds, och ett smakprov på en framtid som lovar överraskningar och möjligheter.

Dessa ord samverkar för att skapa en symfoni av marknadsföringens värld. Det finns dock en oändlig palett av andra termer och uttryck som kan användas för att färga denna värld ännu mer. Utforska, dröm och upptäck de många nyanserna av marknadsföringens konst, där ord blir till handling och produkter blir till liv.

 

Liknande läsning

Höjdpunkter från Apples WWDC 2024
Apples Worldwide Developers Conference (WWDC) 2024 var en spännande uppvisning av tekniska innovationer och förbättringar som lovar att förbättra användarupplevelsen...
WWDC 2024: Viktiga nyheter och uppdateringar samt förväntningar
WWDC 2024 har väckt stor uppmärksamhet med sina många nyheter och uppdateringar. Här är några av de största höjdpunkterna: iOS...
Förväntningar och rykten inför Apples Event den 7 maj 2024
Som Apple-entusiaster vet vi alla att när det närmar sig dags för ett Apple Event, väcks spänningen och spekulationerna till...