Vätskeskadad Macbook?

23 Okt 2019
Hur uppstår en fuktskada?
Fuktskador kan komma från en vätska som kommer in i din maskin eller från fuktiga miljöer. Vätska kan komma in i datorn genom att någon har spillt över tangentbordet eller någon av öppningarna längs sidorna och baksidan av maskinen. En del kunder har tagit med sin MacBook på semestern, där det i vissa fall, varma och fuktiga vädret kan orsaka en fuktskada.

Vad händer med en fuktskadad laptop?
Många gånger låter ägaren maskinen torka och startar sedan den efter några dagar när de tror att fukten har torkat. Det är inte ovanligt att datorn går igång och allt verkar fungera bra igen, men efter en period på kanske några veckor eller månader kommer problemen som ett spam från ett spelbolag från Malta. Det som sedan har hänt är att tillräckligt lång tid har gått för att komponenterna i datorn börjat ärja. I och med att det börjat ärja bryts anslutningar och komponenter förstörs. Detta är en reaktionsprocess som pågår över tiden och ju längre den pågår, desto större blir skadan. Precis som en bil rostar när den blir gammal och utsätts för vatten och salt, rostar/ärjar även datorn när den utsatts för vatten.

Vad ska du göra om olyckan är framme?
Om du spillt vätska på datorn är det bäst att stänga av den omedelbart och koppla bort strömförsörjningen. Försök ta bort vätska med en torr trasa eller pappershandduk och låt den torka med locket öppet. Så snart som möjligt bör du lämna din Mac till oss. Vi kan förhindra att komponenter ärjar och skadas. Sannolikheten är vanligtvis stor att du kan få datorn reparerad.

Vad ska du inte göra om olyckan är framme?
Starta inte datorn även efter att du tror den torkat.
Anslut inte ladd-kabeln till datorn. 

Vad gör Macpatric?
När vi tar emot din dator noterar vi vilka symtom den uppvisar, var skadan uppstod och hur datorn uppförde sig efteråt. Om du till exempel säger att tangentbordet har slutat fungera, men att datorn annars fungerar bra, vet vi att det är tangentbordet i synnerhet som måste kontrolleras, liksom området under. Vi öppnar sedan datorn och kontrollerar moderkortet och de interna komponenterna efter skador. Det finns strategiskt utsatta vätskeindikatorer från fabrik på platser där vatten kan komma in. De finns också utsatta nära extra känsliga platser runt om i datorn. Dessa ändrar färg när de kommer i kontakt med vätska, de hjälper alltså till att ge en ledtråd om vad som har tagit skada. Vi använder också ett mikroskop för att se de skador man inte kan se med blotta ögat. När vi har upptäckt vilka komponenter som tagit skada byter vi dessa. Vi tvättar också moderkortet i en ultraljudstvätt som tar bort smuts och rester av söta vätskor, t.ex. cola, som kan ha stelnat och skadat moderkortet.

När vi reparerat datorn testar vi att tangentbordet, wifi, portar, batteri och andra system fungerar korrekt. Vi kör också ett stresstest för att kontrollera att datorn fungerar korrekt medan den utför krävande uppgifter som att titta på filmer i HD. Om det mot förmodan inte skulle fungera öppnar vi patienten igen och gör fler försök att reparera. 
När allt är klart och maskinen reparerats kommer du att meddelas via e-post att du kan hämta din dator. Under reparationen kommer vi att kontakta dig om vi finner att skadorna är så omfattande att delar av datorn behöver bytas. Då kan du ta ställning till om du vill slutföra lagningen eller ej. Vi vill att du ska känna dig säker på att kostnaderna inte stiger okontrollerat och att vi inte tar ut några dolda avgifter. Vi gör aldrig något utan att meddela dig om det först. 

Vad kan göra reparationen svårare?
Stora mängder vätska gör såklart mer skada än mindre mängder. Saltvatten och söta, sockriga vätskor som Coca Cola är särskilt problematiska.
Tiden är avgörande, ju fortare vi får in den till oss desto större är möjligheten för en framgångsrik reparation.

Om du har varit hos en annan reparatör innan du kommer till oss är det viktigt att du talar om det för oss. Speciellt om de redan har tvättat moderkortet som gör att alla synliga bevis på fuktskador tvättas bort. Är dessa borta kan det göra felsökningen för oss aningen mer komplicerad. 

Om du har en fuktskadad dator du vill att vi ska reparera, kontakta oss!
Vattenskada Macbook

Liknande läsning

Fynda en proffs-MacBook Pro 16"
17 Maj 2023
Upplev det bästa med MacBook Pro M2 - ultimat kraft och prestanda. Utforska vårt exklusiva sortiment hos Macpatric och upptäck...
Förbered dig för sommaren - Byt batteri på din MacBook
14 Maj 2023
Optimera din MacBook inför sommaren - Gör ett batteribyte hos Macpatric och njut av en bekymmersfri semester! Sommaren närmar sig och...
11 maj 1983 skickade Steve Jobs detta svar
11 Maj 2023
Steve Jobs för 40 år sedan Chelsea hade skickat en förfrågan till Jobs om att få en autograf, men Jobs...