Vad är det för skillnad mellan Thunderbolt 3, Thunderbolt 4 och USB4?

21 Maj 2021

Flera USB4- och Thunderbolt 4-enheter lanserades vid 2021 Consumer Electronics Show (CES) och samtidigt uppstod det många frågor. Frågor som "vad är skillnaden mellan Thunderbolt 3 och Thunderbolt 4," och "Thunderbolt 4 kontra USB4, vilket är bäst?" Vi tänkte att det kunde vara dags att ta en snabb titt på vad som skiljer våra gemensamma anslutningar.

Vi jobbar på en djupare, mer teknisk analys av USB4 och Thunderbolt 4, men under tiden vill vi ge en översikt på hur man jämför med de med varandra samt portarnas föregångare.

Till en början, hur hamnade vi här?Vad är det för skillnad mellan Thunderbolt 3, Thunderbolt 4 och USB4

Om du använde datorer före USB kommer du säkert ihåg ganska stora , otympliga seriekontakter. De fanns många olika varianter på kontakter som alla hade sin egna funktion, men aldrig hade man den kabel som behövdes. Universal Serial Bus, eller USB, har för avsikt att göra anslutningar mer, ja, universella. Under de senaste 25 åren har USB funnits i en handfull olika anslutningstyper:

Typ A: Den tunna rektangulära anslutningen är känd för två saker, den mest använda USB-typen och för att alltid vara åt fel håll första gången man försöker ansluta den.
Typ-B: Den mestadels fyrkantiga anslutningen som ofta ses på större kringutrustning som skrivare och USB-dockningsstationer. Mini och mikro-USB: enkelriktad och används vanligtvis på mindre eller mobila enheter.
Typ-C: Den senaste, ovala USB-standarden. Den är liten, den är går att koppla åt båda hållen (jämfört med USB Typ A) och är känd för att skapa förvirring bland konsumenter då den delar samma format som Thunderbolt 3 och 4 men ändå inte är samma sak.
Thunderbolt 3/4: De använder Typ-C-anslutningsstandarden, men de är tekniskt sätt inte USB.

Så från typ A till typ C; har USB äntligen uppnått en universell kontakt? Inte riktigt. Även om USB och Thunderbolt har antagit Typ-C-anslutningen, vad de gör och skillnaderna mellan de två, kan fortfarande vara lite förvirrande.

Vad är skillnaden mellan Thunderbolt 3 och Thunderbolt 4?

Vid första anblick är det svårt att skilja mellan de två standarderna. Båda delar samma USB-C-kontakt och båda har en topphastighet på 40 Gbps. I teorin borde en Thunderbolt 3-enhet kunna göra nästan exakt det som en Thunderbolt 4-enhet kan göra. Förvirrad ännu? Du är inte ensam.


Vi har redan uppgett att USB ursprungligen var tänkt för att bekämpa anslutningsförvirring. Så hur hjälper det att lägga till Thunderbolt i mixen? Det gör det inte, åtminstone inte i första hand.

 

Jämfört med version 3 kräver Thunderbolt 4 en mycket strängare uppsättning funktioner för att bli certifierad. Ta video som ett exempel, varje Thunderbolt 4 utrustad dator stöder två 4K-skärmar eller en 8K-skärm. Däremot krävs det bara av Thunderbolt 3 datorer att de har stöd för en 4K-skärm. Det finns datortillverkare som bygger datorer med Thunderbolt 3-portar som stöder två skärmar i 4K eller till och med en på 8K. Detta ger tillverkaren större flexibilitet i design och konstruktion, Det gör däremot saker mycket förvirrande för kunden, det är inte säkert att din Thunderbolt 3 port på din dator är densamma som en Thunderbolt 3 dator från en annan tillverkare.

Du kan se liknande trender inom dataöverföring. Thunderbolt 4 kräver PCIe med 32 Gbps för lagringshastigheter på upp till 3000 MBps. Detta fördubblar minimikraven för Thunderbolt 3.

Till skillnad från Thunderbolt 3 är möjligheten att väcka en dator när man rör datormusen eller ett tryck på ett tangentbord nu standard på Thunderbolt 4-dockor. Ett litet krav, men ett som lindrar mycket irritation för slutanvändaren.

Thunderbolt 4 arbetar också hårdare för att hålla dina data säkra genom att kräva ett så kallat Intel VT-d baserat direktminnesåtkomst (DMA) skydd.

Det finns idag dockningsstationer med stöd för upp till fyra Thunderbolt 4-portar och universella 40 Gbps-kablar så långa som 2 meter.

Thunderbolt 4 är helt kompatibel med tidigare generationer av Thunderbolt och USB-kringutrustning, men det kan behövas en redogörelse bland de olika anslutningstyperna.

Vad är skillnaden mellan USB4 och Thunderbolt4?

Återigen leder likheterna mellan USB4 och Thunderbolt 4 ofta till förvirring. Båda delar samma USB-C-kontakt. Båda kan överföra data i 40 Gbps, leverera upp till 100 W kraft, ljud och video. Så, USB4 vs Thunderbolt 4, vad är skillnaden? Även om båda levererar liknande funktioner tillåter USB4 variationer i distributionen.

En USB-4 port kan antingen stödja 20 Gbps eller 40 Gbps och egentligen finns inget krav på att enheter ska genomgå certifiering eller validering för få kallas USB4-kompatibel. För att en port skall få kallas certifierad Thunderbolt 4 måste den stödja 40 Gbps och klara rigorös designvalidering, testning och certifiering.

USB4 kräver inte stöd för Thunderbolt-nätverk, Intel VT-d baserat direktminnesåtkomst (DMA) -skydd eller certifiering, och medan PCI Express krävs initialt för USB4, kommer det med tiden att bli en valfri funktion.

Thunderbolt 4 är helt kompatibel med USB4, så en USB4-enhet i en Thunderbolt-port fungerar som förväntat. En Thunderbolt-enhet i en USB4-port kan man dock se begränsad funktionalitet.

 

Liknande läsning

Macpatric och OWC: Partnerskapet som definierar teknik och kvalitet
Macpatric är den officiella svenska Premium-partnern till Other World Computing. OWC erbjuder ett brett sortiment av tekniska produkter kända för...
Dockningsstationer för MacBook
I dagens dynamiska arbetslandskap är flexibilitet och anslutningsmöjligheter avgörande för effektivitet och produktivitet. Apple's MacBook, känd för sin robusta prestanda...
OWC ThunderBlade X8: En ny era inom extern lagring för kreativa yrkesverksamma
Välkommen till en ny era inom lagring för kreativa yrkesverksamma. OWC ThunderBlade X8 är inte bara en förbättring av sin...