Tips & Trix: "Old School"-länkar i Safari

12 Feb 2017

Varje ny större uppgradering av Safari brukar bjuda på några nyheter som Apple själva hoppas att göra surfandet bättre för användarna. Något som varit orört i väldigt många år är adressfältet som alltid visar visar exakt adress, även kallat webbplats ("URL"), till den webbsida som du för tillfället befinner dig på.

Men nu på senare tid har Apple valt att låta Safari endast visa sajtens namn vilket för tankarna till företagets uppenbara minimalistiska filosofi som genomsyrar alla produkter och tjänster. Äldre versioner av Safari påverkas såklart inte av detta, utan bara de senaste versionerna.

Antingen gillar man Apples nya tilltag, eller så gillar man det inte. Detta tips riktar sig till dig som gillar hur det var förr i tiden när man alltid kunde se hela länken. Det finns två val för detta:

1 - Fortsätt att använda Safari

Du är van vid att det brukar kunna se ut så här i adressfältet:

Men hur ser webbadressen ut utan att behöva klicka i adressfältet för att kunna avgöra detta? Lösningen är att gå in i Inställningar (Preferences) i Safari så här:

Klicka sedan på fliken fliken "Avancerat" så att du kommer hit:

I skärmdumpen ovan visas hur det skall se ut för att låta Safari återfå "Old School"-länkar. Då blir det alltså så här för samma webbplats som i exemplet ovan, men denna gången med komplett webbadress:

Detta tips/trix för Safari är inte på något vis en sprillans ny upptäckt, men det är en inställningsmöjlighet som förmodligen många ännu inte har sett.

2 - Byta webbläsare till exempelvis Google Chrome

Om man ändå inte trivs med hur Safari visar "fullständiga webbplatsadresser" så finns alltid möjligheten att prova på någon annan webbläsare och många användare vurmar för Google Chrome då den uppdateras ofta för att bli bättre och säkrare. Länken för att ladda ner Google Chrome-installationen är följande:

https://www.google.com/chrome/

Det finns för- och nackdelar med Chrome jämfört med Safari. Det skadar inte att åtminstone testa Chrome men även andra alternativ som Firefox ( https://www.mozilla.org/firefox/ ) för att avgöra vilken webbläsare som man trivs bäst med.

 

Liknande läsning

Utforska Sonnet Technologies genom Macpatric - Innovativa expansionslösningar
Sonnet Technologies startades 1986 och är en pionjär inom Thunderbolt-teknologi och expansionslösningar, specialiserade på att öka prestanda och effektivitet för...
Uppklarade myter om Macbookens batteri
När det gäller bärbara enheter som Apple MacBook, är det lätt att omges av olika myter om batteriets skötsel och...
Macpatric och OWC: Partnerskapet som definierar teknik och kvalitet
Macpatric är den officiella svenska Premium-partnern till Other World Computing. OWC erbjuder ett brett sortiment av tekniska produkter kända för...