SoftRAID 7 i sluttestning

31 Okt 2022

SOFTRAID 7 I SLUTTESTNING FÖR MACOS VENTURA

I och med lanseringen av macOS13 Ventura vill OWC ge alla kunder en uppdatering om utvecklingen av nästa version av SoftRAID: SoftRAID 7.

OWC utför sina sista tester med SoftRAID 7 för att se till att det inte finns några ändringar i sista minuten som Apple har infört och som påverkar SoftRAID eller OWC:s lagringshårdvara negativt. Man vill försäkra sig om att denna uppgraderingscykel inte orsakar några problem för användarna. Man räknar med att leverera SoftRAID 7 inom de närmaste två veckorna.

Från OWC meddelar man följande fördelar med nya versionen

Inga synliga förändringar, många interna förändringar

Med några års mellanrum lanserar Apple en ny version av iOS eller macOS som ser väldigt likadan ut som de tidigare ändringarna, men som innehåller många interna ändringar som förbättrar prestandan eller löser problem som användarna stöter på. SoftRAID 7 är precis som dessa macOS-versioner. Det finns inte många synliga förändringar, men det finns många interna förändringar. Dessa förbättrar SoftRAID:s prestanda och tillförlitlighet och kommer att vara till nytta för alla våra kunder. OWC beskriver några av dessa förändringar i de följande avsnitten.

Förbättrad säkerhet

Vartannat år gör vi en säkerhetsgranskning av all källkod för SoftRAID-programmet, softraidtool, SoftRAID Monitor och drivrutinen. Vi börjar alltid processen med att gå igenom den senaste informationen om skadlig kod och de tekniker som används för att få rotåtkomst till macOS. Vi granskar sedan all källkod och letar efter fall där skadlig kod skulle kunna använda dessa tekniker för att få tillgång till macOS via SoftRAID-drivrutinen eller -programmet. Vi vill inte vara som andra hjälpprogram och få rykte om att vara en dörr genom vilken skadlig kod tar kontroll över din Mac.
I år, i vårt pågående arbete för att tillhandahålla den säkraste lagringsprogramvaran, anlitade vi ett team av externa macOS-säkerhetsexperter - ett av de mest erfarna teamen inom sitt område - för att granska källkoden för SoftRAID-drivrutinen. De utförde en grundlig granskning och identifierade flera punkter där skadlig kod kunde ha utnyttjat drivrutinen för att få kontroll över macOS.
Vi känner inte till några fall där dessa sårbarheter utnyttjas aktivt, men jag vill stänga dessa sårbarheter innan de upptäcks. Alla dessa föreslagna säkerhetsförbättringar ingår nu i SoftRAID version 7. Jag har lärt mig mycket om hur man gör programvaran säkrare under denna process.

Ny drivrutinsladdningsarkitektur

I Apples fortsatta strävan att göra macOS lika säkert som iOS har de utökat kontrollerna som operativsystemet utför innan de laddar in drivrutiner från tredje part. Under de senaste två åren har processen för laddning av drivrutiner blivit särskilt besvärlig och den har blivit vår främsta kundsupportfråga.
Användarna är förvirrade över vilka steg de måste utföra för att få SoftRAID-drivrutinen att laddas. Med SoftRAID 7 har vi ett nytt användargränssnitt som tillsammans med våra nya supportsidor och instruktionsvideor gör den här processen mycket enklare. Vi har ytterligare förbättringar i SoftRAID på gång som kommer att göra den här processen helt transparent.

Ny mjukvaruarkitektur för macOS

Under de 20 år som OWC har utvecklat och levererat SoftRAID har macOS och Mac-hårdvaran genomgått många betydande arkitektoniska förändringar. Vi har alltid gjort ändringar i SoftRAID för att förutse dessa ändringar.
SoftRAID var den första RAID-programvaran i macOS som stödde startvolymer, TRIM på SSD-diskar, använde alla kärnor i Mac-processorn och hade fullständigt stöd för Intel-processorer. Med SoftRAID 7 fortsätter vi denna tradition genom att introducera en ny arkitektur i väntan på kommande versioner av macOS. Vi vill att du ska kunna vara trygg i vetskapen om att SoftRAID redan har stöd för en förändring när den införs.

Förbättringar i macOS Ventura

Under de senaste 10 åren har vi haft ett bra samarbete med Apples mjukvaruingenjörer och har hjälpt dem att identifiera och åtgärda många problem med lagringsprogrammet i macOS. Detta förhållande har vuxit under det senaste året och vi har bidragit till att få Apple att åtgärda många problem i macOS lagringsmjukvara.
Den nya versionen av macOS åtgärdar ett fel i kärnpaniken som har påverkat ett litet antal SoftRAID-kunder som använder Macs med Apple silicon. Om en kund använde en RAID 4- eller 5-volym och anslöt den till sin nya Mac skulle den automatiskt starta om. Detta påverkade ett mycket litet antal kunder, men för dem som drabbades gick det att reproducera.
Det finns många andra förändringar i macOS Ventura, eller som kommer att ske inom kort, som gör det till den mest tillförlitliga version av macOS som jag har använt.
Om du använder volymerna på din Mac intensivt, t.ex. för att ta in eller redigera video, producera musik eller redigera foton, rekommenderar jag att du väntar på SoftRAID 7 och sedan uppgraderar till macOS 13. Detta gäller särskilt om du har en Mac med Apple silicon.

Evig licens, uppgradering + supportplan

Även om en stor del av programvarubranschen övergår till en prenumerationslicensmodell anser vi inte att detta är lämpligt för lagringsprogramvara. Varför ska du behöva betala en månadskostnad för att använda lagringshårdvara som du redan äger? Vi kommer därför att fortsätta att tillhandahålla en evig programvarulicens för SoftRAID.

OWC introducerar Upgrade + Support Plan, som ger dig tillgång till framtida SoftRAID-uppgraderingar och vår kundsupport i världsklass. Om du fick SoftRAID som en del av ett paket med ett OWC-lagringshölje kommer du automatiskt att registreras i Upgrade + Support Plan under hela maskinvarugarantin. Om du köper SoftRAID-programvaran separat är du registrerad för ett år. Du kan sedan betala en årsavgift för att fortsätta vara registrerad i Upgrade + Support Plan.
Mitt team ägnar nästan 20 % av sin tid åt att spåra och karakterisera problem med macOS. Vi skickar sedan in dessa som felrapporter till Apple och samarbetar med deras ingenjörer för att få in korrigeringar i uppgraderingar eller nya versioner av macOS. Dessutom utbildar och bemannar vi ett av de bästa kundsupportteamen på Mac-marknaden. Genom att prenumerera på Upgrade + Support Plan kan vi tillhandahålla mer frekventa uppdateringar och funktionstillägg samt tillhandahålla kundsupport i världsklass.
SoftRaid

 

Liknande läsning

Framtidens macOS: Din guide till uppgradering och expertstöd med Macpatric
Att hålla ditt macOS uppdaterat är avgörande för säkerheten, stabiliteten och prestandan på din Mac. Genom att regelbundet uppdatera ditt...
Avsluta oönskade prenumerationer på din Mac – En enkel guide
Att prenumerera på tjänster har blivit en del av vår vardag. Men det är lika viktigt att regelbundet se över...
Så använder du din Mac som AirPlay-mottagare – en enkel guide
Tips & Tricks från Macpatric  Många av oss använder AirPlay för att strömma innehåll till våra smarta TV-apparater, men visste...