Ögonen på Framtiden: Apple Vision omdefinierar digitala gränser på WWDC 2023

06 Jun 2023

Apple har tillkännagivit ett "förstärkt verklighet-headset" eller "augmented reality-headset" som det heter på amerikanska. Apple Vision Pro blandar sömlöst den verkliga och den digitala världen. Det är den första Apple-produkten du tittar igenom och inte på sa Tim Cook om enheten som ser ut som ett par futuristiska skidglasögon. Som ryktet sa har den ett separat batteripaket via en kabel. Systemet styrs med ögon, händer och röst. Priset kommer att landa vid $3,499 (Svensk moms och svagare valuta-kurs påverkar prislappen i Sverige) och lanseras i början av nästa år. Leveranserna startar på den amerikanska marknaden men fler länder kommer senare under året. Macpatric hoppas att Sverige kommer i andra svepet. 

Vision Pro positioneras främst som en AR-enhet. Enheten kan växla mellan augmenterad och full virtual reality med hjälp av ett styrhjul som påminner om den du finner på en Apple Watch.

Apple Vison Ar
 

Enheten är kontrollerfri och du bläddrar genom rader av appikoner i ett operativsystem som kallas visionOS genom att titta på dem. Du kan genom fingrarna välja och svepa för att bläddra samt du kan också ge röstkommandon. Apple säger att "hundratusentals bekanta iPhone- och iPad-appar" kommer att fungera automatiskt på det sättet. Dessutom stöder headsetet Bluetooth-tillbehör, inklusive Magic Keyboard och Magic Trackpad. Apple Vision Pro låter dig också ansluta din Mac. Nedåtriktade kameror kan fånga dina händer även om de vilar lågt på din kropp.

Apple lovar att du inte är isolerad från människor runt omkring dig. Headsetet kommer att visa dina ögon med ett system som kallas EyeSight och om du är i full VR, kommer en lysande skärm att dölja dem för att antyda att du inte är fullt tillgänglig. Den skapar också en hyperrealistisk avatar genom att skanna ansiktet. Enheten använder passthrough-video som låter dig se den riktiga världen i fullfärg, men du kan projicera 3D-objekt in i verkliga utrymmen, inklusive att dra ut objekt ur till den verkliga världen.

När du pratar med människor på distans kan du använda spatial-audio för att göra saker som att arrangera FaceTime-deltagare som "videorutor" runt om i rummet. Och du kan fånga och "återuppleva" 180-graders video med en 3D-kamera medan du befinner dig inuti headsetet

Head Band

Headsetet har en glasfront och en aluminiumram, innehållande fem sensorer, 12 kameror, en 4K-skärm för varje öga. Den innehåller en dator som tydligen kyls med en fläkt. Masken för headsetet (som Apple kallar en "Light Seal") och remmen (som Apple kallar ett "Head Band") är klädda med tyg och är modulära. Apple säger att de kan anpassas till en mängd olika ansiktsformer och huvudstorlekar. Head Band är ribbad och passar runt baksidan av ditt huvud och du kan byta ut olika storlekar och stilar av band.

Man har skapat specialanpassade optiska insatser som magnetiskt fäster på linserna för människor som bär glasögon. Det har ett externt batteri som varar upp till två timmar och kan anslutas via ett "smidig vävd kabel" så att det glider in i en ficka eller så kan du koppla det till extern ström och använda det hela dagen. Apple lovar att skärmen kommer att vara oerhört skarp och kan leverera 4K-video.

Systemet använder ett Apple Silicon M2 chip men det inkluderar också ett nytt chip kallat R1.

Apple-Vision-Pro

Inte överraskande hade Tim Cook inget annat än bra saker att säga om Vision Pro. Under Apples WWDC-konferens för utvecklare på måndagen, kallade han headsetet revolutionerande och berättade om att det hade tagit flera år att utveckla produkten och operativsystemet. Tim körde Steve Jobs gamla klassiska ”One More Thing” när Vision äntligen skulle avtäckas. 

Om Steve Jobs fortfarande var med oss. Vi kan föreställa oss honom på scenen. "Ni vet, vi ville inte bara skapa ett headset. Vi ville skapa en helt ny värld. Så är ni redo att upptäcka det okända med oss?" Sedan med ett listigt leende och en glimt i ögat så hade Steve plockat fram Vision Pro som om han just hade avslöjat framtiden helt själv.

Vi på Macpatric kommer att försöka lägga vintervantarna på ett par glasögon trots det höga priset så fort det går i början av nästa år. 

Liknande läsning

Apples fokus på AI: nyttig användning framför flashiga funktioner
Apple står inför en viktig utmaning: att göra AI användbar och inte bara flashig. Här är några viktiga insikter från...
WWDC 2024: Viktiga nyheter och uppdateringar samt förväntningar
WWDC 2024 har väckt stor uppmärksamhet med sina många nyheter och uppdateringar. Här är några av de största höjdpunkterna: iOS...
Den fascinerande historien om @-tecknet på svenska tangentbord
I den digitala eran har @-tecknet blivit ett oumbärligt symbol, särskilt i e-postadresser och sociala medieanvändarnamn. Men visste du att...