macOS Sonoma: Är det dags att uppgradera?

28 Sep 2023

Dagen är äntligen här! Apple har släppt macOS Sonoma, den senaste uppdateringen till sitt operativsystem. Med en hel rad spännande funktioner som nya skärmsläckare, widgetar, Presentatörsöverlägg, gester och profiler i Safari, känns det som en teknikfest för användarna. Men som med alla stora operativsystemuppdateringar är frågan: är det dags att uppgradera direkt?

 

macos-sonoma-macbook-pro-macbook-air-imac

Apple: Kom hit för möjligheterna. Stanna för nöjes skull

Här är några saker att överväga Även om Apple testar sina produkter noggrant, kan nya operativsystemuppdateringar ha buggar eller andra tekniska problem. Att vänta på den första eller andra mindre uppdateringen, som ofta innehåller buggfixar, kan vara klokt.

Buggar och stabilitetsproblem Även om Apple testar sina produkter noggrant, kan nya operativsystemuppdateringar ha buggar eller andra tekniska problem. Att vänta på den första eller andra mindre uppdateringen, som ofta innehåller buggfixar, kan vara klokt.

Kompatibilitet med tredjepartsprogram Se till att dina viktiga program eller tillägg är kompatibla med den nya versionen. Vissa program kan behöva uppdateringar för att fungera optimalt med macOS Sonoma.

Ny hårdvaruanspråk Apple har angivit vilka Mac-modeller som stöder macOS Sonoma. Kontrollera att din dator är kompatibel innan uppgradering. Även om din Mac tekniskt kan köra Sonoma betyder det inte att upplevelsen kommer att vara optimal. Äldre maskiner kan uppleva en prestandaminskning.

Om du bestämmer dig för att uppgradera, glöm inte att först göra en fullständig säkerhetskopia. Detta säkerställer att om något går fel kan du återställa din Mac till sitt tidigare tillstånd.

För de som vill ta steget direkt, macOS Sonoma erbjuder följande nyheter

Nya skärmsläckare som sveper i slowmotion över landskap.

Nya widgetar där du kan välja vilka widgetar du vill ha på skrivbordet och spela upp en podd, släcka lamporna med mera. Du kan även lägga till dina iPhone-widgetar på skrivbordet utan att installera motsvarande appar på din Mac.

Presentatörsöverlägg gör att du syns i bild samtidigt som du delar skärm.

Gester för roliga effekter som hjärtan, konfetti och fyrverkerier.

Profiler i Safari för att skilja på arbete och personlig surf.

Webbappar för att göra en app av vilken sajt du vill.

Förbättrad sökning i meddelanden med möjlighet att kombinera flera sökfilter.

För att uppdatera till Mac OS Sonoma, öppna Inställningar på din Mac och välj Allmänt/Programuppdatering. Det är en gratis uppdatering för stödda Mac-modeller.

Apple och macOS Sonoma: En oväntat snål hållning till kompatibla modeller?

När Apple lanserade macOS Sonoma var förväntningarna höga, inte bara gällande funktionerna i operativsystemet, men också angående vilka enheter som skulle stödjas. Historiskt sett har Apple varit kända för att dra ett skarpt streck i sanden när det gäller hårdvarukompatibilitet för sina större OS-uppdateringar. Men med Sonoma verkar företaget ha varit ännu mer restriktivt än vanligt.

Listan över kompatibla modeller inkluderar

  • Imac – 2019 och senare
  • Mac Pro – 2019 och senare
  • Imac Pro – 2017
  • Mac Studio – 2022 och senare
  • MacBook Air – 2018 och senare
  • Mac mini – 2018 och senare
  • MacBook Pro – 2018 och senare

 

Det som överraskar är att många modeller som fortfarande fungerar perfekt för många användare har lämnats ute. Medan teknologiska framsteg är oundvikliga, och det finns skäl att begränsa operativsystem till nyare hårdvara för att dra nytta av nyare teknik, kan det vara frustrerande för användare som känner att deras fullt fungerande enheter har blivit "föråldrade" av Apple snarare än av faktisk hårdvarubegränsning.

Många frågar sig nu om denna hållning handlar om att driva försäljning av nyare modeller eller om det verkligen finns tekniska skäl bakom beslutet. Är det kanske för att garantera att de nya funktionerna i Sonoma, som gester och bättre grafik, fungerar optimalt? Eller är det en strategi för att få användare att uppgradera sina maskiner oftare?

Oavsett skälet kan många Mac-användare känna sig besvikna över att de inte får möjlighet att uppleva det senaste operativsystemet på sina befintliga enheter. I slutändan är det upp till varje användare att bestämma om det är dags att uppgradera sin hårdvara eller vänta och se om framtida OS-versioner kommer att vara mer inkluderande.

Om du inte är ivrig att få tillgång till de senaste funktionerna och inte vill riskera eventuella buggar eller kompatibilitetsproblem, kan det vara klokt att vänta en månad eller två.

För de äventyrliga - säkerhetskopiera och upptäck allt nytt som Sonoma har att bjuda på!

Macpatrics konsulter och verkstad hjälpa dig. Vi erbjuder expertis och stöd för alla typer av Mac-relaterade frågor.

Liknande läsning

Upplev bästa servicen och snabb leverans av din Apple-dator med Macpatric
På Macpatric i Stockholm erbjuder vi en omfattande lösning för dina Apple-behov. Med snabb leverans direkt från vårt lokala lager...
Tips & Tricks | Anpassa din menyrad på macOS
Menyraden längst upp på ditt macOS-skrivbord kan anpassas för att inkludera de inställningar du använder mest (och eliminera de du...
Tips & Tricks | Lägg till genvägar för appar, filer och mappar i Finder-verktygsfältet på din Mac
Är du trött på att ständigt navigera genom mappar för att hitta dina mest använda filer eller appar? Med macOS...