Mac OS High Sierra (v10.13) släpps 25 september - Macpatrics råd är att vänta med uppgradering

23 Sep 2017

I början av juni i år vid Apples egen utvecklarkonferens (WWDC) presenterades nästa stora uppdatering av Mac OS som ska ta över efter Sierra (v10.12). Nya versionen kommer att heta High Sierra (v10.13) och den utlovades att släppas som gratis uppdatering i höst och nu infrias det löftet redan på måndag den 25:e september.

Vi på Macpatric har hängt med sedan begynnelsen för Macintosh-plattformen och anser att Mac OS High Sierra på papperet är en bra uppdatering. Men av erfarenheter brukar det ofta finnas en del barnsjukdomar i de större systemuppdateringarna. Men även att några av nyheterna inte har utvecklats tillräckligt. Apple vill få ut sina nyheter till användarna och det senaste exemplet på detta är det nya filsystemet APFS som på sikt ska ersätta det nuvarande HFS+ (även kallat Mac OS Extended).

Den stora fördelen med att avvakta med nya High Sierra och vänta in någon eller några få uppdateringar (till 10.13.2 eller 10.13.3 eller senare än så) är att man till slut kommer att kunna uppdatera till ett en nyare Mac OS som har finputsats rejält och samma sak gäller för tredjepartsprogrammen som har anpassats. För High Sierra handlar det mest om APFS som god anledning till att vänta med systemuppgradering.

Men om man nu ändå inte bryr sig om alla råd att avvakta och ändå tänker uppgradera snabbast möjligt. Ja, vad är värt att känna till?

Värt att veta är att vid uppgradering till High Sierra kommer klassiska mekaniska hårddiskar och även Fusion Drive att fortsätta använda HFS+. Endast Macar med inbyggd SSD (supersnabb flashdisk) som inte har någon koppling med andra interna lagringsenheter kommer att få gamla filsystemet HFS+ per automatik konverterat till APFS.

Läs gärna detta support-dokument angående APFS som Apple har skapat: klicka på denna länk (HTML-format).

Sist men inte minst är det en enorm fördel att ha gjort en säkerhetskopia av den lagringsenhet där systemet skall uppgraderas till High Sierra. Apples egen lösning Time Machine som har medföljt Mac OS sedan systemversion 10.5 (hösten 2007) är en av flera alternativ.

Systemkravet för Mac OS High Sierra v10.13:

Samma som för Mac OS Sierra v10.12. Det innebär att följande Macar klarar av High Sierra...

MacBook (slutet av 2009 eller nyare)
MacBook Pro (mitten av 2010 eller nyare)
MacBook Air (sent 2010 eller nyare)
Mac mini (mitten av 2010 eller nyare)
iMac (slutet av 2009 eller nyare)
Mac Pro (mitten av 2010 eller nyare)

Notera att detta handlar om allmänna kravet. Ju nyare Mac-dator desto bättre, och för de äldre modellerna kommer såklart hårdvarumässigt uppgraderade datorer att kunna köra Mac OS High Sierra bättre.

Hos Macpatric kan du ta del av de hårdvarumässiga uppgraderingar som garanterat kommer att vara positivt för din Mac-dator, oavsett om du kommer att uppgradera till High Sierra direkt, avvakta eller helt skippa den versionen. Exempel på sunda uppgraderingar är mer arbetsminne (RAM) samt att byta ut den mekaniska hårddisken till en ny modern supersnabb SSD (flashdisk). Vilka uppgraderingsmöjligheter som finns beror helt på vilken Mac-modell det handlar om. Det går alltid utmärkt att höra av sig till Macpatric eller ta med sig datorn och på plats kunna avgöra vilka uppgraderingar som bör göras.

Liknande läsning

Apples fokus på AI: nyttig användning framför flashiga funktioner
Apple står inför en viktig utmaning: att göra AI användbar och inte bara flashig. Här är några viktiga insikter från...
WWDC 2024: Viktiga nyheter och uppdateringar samt förväntningar
WWDC 2024 har väckt stor uppmärksamhet med sina många nyheter och uppdateringar. Här är några av de största höjdpunkterna: iOS...
Den fascinerande historien om @-tecknet på svenska tangentbord
I den digitala eran har @-tecknet blivit ett oumbärligt symbol, särskilt i e-postadresser och sociala medieanvändarnamn. Men visste du att...