M3-chippet och externa skärmar: Vad Mac-användare behöver veta

04 Nov 2023

När man överväger att uppgradera till den senaste teknologin, är det av största vikt att ha tillgång till korrekt och uppdaterad information. Här på Macpatrics Insikter, strävar vi ständigt efter att förse våra läsare med noggrann och aktuell information. I dagens inlägg skall vi utforska M3-chippet i de senaste Mac-modellerna, med särskild fokus på dess förmåga att hantera externa skärmar.

M3-chippet och MacBook Pro

M3-chipfamiljen i de nyaste MacBook Pro-modellerna har väckt diskussion om deras förmåga att hantera externa skärmar. Standard M3-chip i MacBook Pro (ett av valen på 14" modellen) stöder officiellt en extern skärm med en upplösning på upp till 6K vid 60Hz.

För användare som behöver ansluta flera skärmar, erbjuder de mer avancerade M3 Pro och M3 Max-chippen en ökad grad av flexibilitet. M3 Pro-chipet stöder upp till två externa skärmar med upp till 6K-upplösning vid 60Hz över Thunderbolt, eller en extern skärm med upp till 6K-upplösning vid 60Hz över Thunderbolt och en extern skärm med upp till 4K-upplösning vid 144Hz över HDMI. Alternativt kan en extern skärm med upp till 8K-upplösning vid 60Hz eller en extern skärm med 4K-upplösning vid 240Hz över HDMI anslutas.

M3 Max-chipet kan hantera upp till fyra externa skärmar: upp till tre externa skärmar med 6K-upplösning vid 60Hz över Thunderbolt och en extern skärm med upp till 4K-upplösning vid 144Hz över HDMI. Alternativt kan upp till tre externa skärmar anslutas: upp till två externa skärmar med 6K-upplösning vid 60Hz över Thunderbolt och en extern skärm med upp till 8K-upplösning vid 60Hz eller en extern skärm med 4K-upplösning vid 240Hz över HDMI.

6K och 8K-upplösningar

6K- och 8K-upplösningar erbjuder en betydligt högre bildkvalitet och detaljnivå jämfört med lägre upplösningar som 4K. Denna högre upplösning kan vara särskilt fördelaktig för professionella användare inom områden som grafisk design, videoeditering och 3D-modellering, där extra detaljrikedom och skärmens arbetsyta kan vara av stor vikt.

Apple 5K Studio Display

För de som söker en skärm med hög upplösning men kanske inte behöver upp till 6K eller 8K, erbjuder Apple Studio Display med 5K-upplösning ett attraktivt alternativ. Med en upplösning på 5120 x 2880 pixlar, erbjuder Studio Display en utmärkt bildkvalitet och en generös skärmyta, vilket gör den till ett utmärkt val för professionella användare inom områden som grafisk design, videoeditering och andra visuellt intensiva arbetsuppgifter. På Macpatric rekommenderar vi våra kunder att överväga Apple Studio Display som ett stiligt och högpresterande alternativ.

DisplayLink som en lösning

För de som söker alternativa lösningar, erbjuder DisplayLink-teknologi en möjlighet att ansluta flera externa skärmar till alla M-märkta processorer, inklusive M3-chippet. Denna teknologi kan vara särskilt användbar för de som behöver fler skärmar men inte vill eller kan uppgradera till en högre modell.

Macpatric har olika lösningar. T ex denna OWC USB-C DUAL HDMI 4K DISPLAY ADAPTER WITH DISPLAYLINK

Stöd för externa skärmar med iMac M3

När det gäller iMac med M3-chip, fortsätter den att följa den tidigare M1-modellens fotspår genom att endast erbjuda stöd för en extern skärm. Detta kan verka som en begränsning, men med en redan imponerande 24-tums inbyggd skärm, kan behovet av ytterligare skärmar vara mindre påträngande för iMac-användare jämfört med MacBook Pro-användare.

Extern skärm M3

Sammanfattning

M3-chippet introducerar en rad nya funktioner och förbättringar till Macs lineup, men stödet för externa skärmar kvarstår som en punkt för övervägande. Både M3 Pro och M3 Max erbjuder utökade möjligheter, medan DisplayLink-teknologi presenterar ett kostnadseffektivt alternativ för att utöka skärmstödet. Uppdateringsfrekvensen på 60 Hz anses vara tillräcklig för de flesta vanliga användningsområdena inklusive grafiskt arbete, webbsurfning och mediauppspelning. Högre uppdateringsfrekvenser som 120 Hz eller 144 Hz kan vara fördelaktiga inom vissa områden som professionell videoredigering eller spel där smidigare rörelser och snabbare respons är viktig. Val av uppdateringsfrekvens beror på individuella behov och preferenser. Apple Studio Display är designad med kreativa professionella i åtanke, och 60 Hz bör erbjuda en behaglig och effektiv visuell upplevelse för de flesta användare inom denna målgrupp.

Mer läsning och källor:

Liknande läsning

Apples fokus på AI: nyttig användning framför flashiga funktioner
Apple står inför en viktig utmaning: att göra AI användbar och inte bara flashig. Här är några viktiga insikter från...
WWDC 2024: Viktiga nyheter och uppdateringar samt förväntningar
WWDC 2024 har väckt stor uppmärksamhet med sina många nyheter och uppdateringar. Här är några av de största höjdpunkterna: iOS...
Den fascinerande historien om @-tecknet på svenska tangentbord
I den digitala eran har @-tecknet blivit ett oumbärligt symbol, särskilt i e-postadresser och sociala medieanvändarnamn. Men visste du att...