Gör din Mac redo för Sierra

09 Sep 2016

Apples samtliga system får stora uppgraderingar i höst. Först på tur redan nu på tisdag 13 september är iOS i version 10 till iPhone, iPad och iPod touch samt systemet till Apple Watch: Watch OS 3. Senare under hösten kommer det stora uppgraderingar till Mac-datorerna och Apple TV.

Till Mac-datorerna kommer OS X att döpas om till Mac OS, eller som Apple skriver det: "macOS". Apple har valt att kalla nya versionen för Sierra medan versionsnumret kommer att bli 10.12, vilket kan jämföras med dagens systemversion 10.11. Mac OS "Sierra" bjuder på många nyheter och några av de mest intressanta är:

* assistenten/röststyrningen Siri finns nu även för Mac

* stöd för Apple Pay (kräver en iPhone med Touch ID)

* logga in i datorn utan lösenord med Apple Watch-närvaro

* copy-paste funkar för Mac–Mac, Mac–iOS och iOS–iOS.

* hjälpreda som rensar bort onödiga filer för att skapa mer lagringsutrymme

Hur lockande det än kan vara med alla dessa mer uppmärksammade nyheter samt övriga nyheter så vill Macpatric passa på att ge några tips/råd. Det första rådet är att vänta in den den första större uppdateringen till Sierra. Anledningen till detta är att det historiskt brukar finnas ett antal olika buggar och dessa problem brukar Apple rätta till i form av en betydande uppdatering. Med andra ord: vänta gärna in Mac OS v10.12.1.

En ytterligare fördel med att vänta in Mac OS 10.12.1 är att många utvecklare har hunnit rätta till eventuella problem med kompatibilitet samt passa på att göra optimeringar och dra nytta av nyheter i nya Mac OS. Det finns ännu inget officiellt lanseringsdatum för Mac OS 10.12. Många rapporter talar för att lanseringen bara är dagar eller veckor bort. Mac OS 10.12.1-uppdateringen släpps förmodligen mellan mitten och slutet av oktober, möjligen mot början av november.

För dig som är starkt beroende av programvaror som exempelvis BankID, säkerhetsprogram för din banks internettjänst, drivrutin till USB-modemet för mobilt bredband och så vidare så är rådet att kontrollera om programvarorna är kompatibla med eller finns i uppdaterade versioner för Mac OS Sierra innan en systemuppgradering.

Klarar din Mac systemkravet för Mac OS v10.12? Detta är vad Apple själva presenterade i början av juni i år:

Mac mini: 2010 (Early 2009)

iMac: 2009 (Mid 2007)

Mac Pro: 2010 (Early 2008)

MacBook: 2009 (Late 2008)

MacBook Air: 2010 (Late 2008)

MacBook Pro: 2010 (Mid/late 2007)

Inom parentes är systemkravet för föregångaren OS X 10.11 El Capitan som är det just nu senaste systemet. Är du ändå osäker på om just din Mac-dator klarar Sierra så kontakta Macpatric.

Ju närmre din Mac-dator är det absoluta systemkravet, desto mer troligt är att datorn behöver uppgraderas för att Mac OS Sierra ska fungera behagligt, samt att det har hunnit samlas massa damm inuti datorn på fläktar och andra ställen. För mycket damm inuti datorn är aldrig bra.

Oavsett om du väljer att uppgradera till Sierra när 10.12 eller 10.12.1 har släppts så kan datorn lämnas in till Macpatric som fixar i ordning allt, exempelvis detta:

* kontroll av datorns skick

* kontroll av hårddiskens skick

* rengöring av datorns insida (fläktar med mera)

* rengöring av skärmen (iMac & MacBook-modellerna)

* rekommenderar de uppgraderingar som behövs för bättre Sierra-flyt

* installation av de uppgraderingar som önskas

Slutligen så är en stark rekommendation att säkerhetskopiera den hårddisk/SSD där systemet finns som skall uppgraderas till Mac OS Sierra. Apples egen lösning Time Machine mot en extern hårddisk eller mot Time Capsule är att föredra. Saknas en backuplösning så kan Macpatric hjälpa till att ordna en sådan.  

För iPad, iPhone och iPod touch gäller rådet att säkerhetskopiera till iCloud och/eller programmet iTunes i datorn inför uppgraderingen till iOS 10. Vänta gärna in den första uppdateringen, alternativt att vänta till att du vet att dina absolut viktigaste appar (bankapp med mera) fungerar med iOS 10.

Liknande läsning

Din pålitliga Apple-Expert i Stockholm
Hos Macpatric förstår vi hur viktigt det är att ha en fungerande MacBook eller annan Apple-enhet. Därför erbjuder vi omfattande...
Tips & Tricks | Anpassa din menyrad på macOS
Menyraden längst upp på ditt macOS-skrivbord kan anpassas för att inkludera de inställningar du använder mest (och eliminera de du...
Tips & Tricks | Lägg till genvägar för appar, filer och mappar i Finder-verktygsfältet på din Mac
Är du trött på att ständigt navigera genom mappar för att hitta dina mest använda filer eller appar? Med macOS...