ARM-optimerade Windows 11 stöds nu officiellt av parallels på M1 och M2

20 Feb 2023

Alludo, som tillverkar det populära Parallels Desktop för Mac, har tillkännagivit officiellt stöd  för att köra ARM-optimerade Windows 11-installationer på Macs som är utrustade med Apple-kretsar i M-serien.

ARM-optimerade Windows 11-installationer på M1 och M2

Stödet för Windows på Mac-datorer i M-serien har varit mycket varierande ända sedan introduktionen av M1-processorn år 2020. M-seriens chip byggdes på grundval av Apples berömda A-seriekretsar som driver iPhones och vissa iPads. Både A-seriens och M-seriens chip är byggda med en ARM-arkitektur medan Intel- och AMD-processorerna som driver den stora majoriteten av Windows-systemen är X86- eller X64-processorer.

Det första Windows-stödet som försvann med de nya ARM-baserade Macarna i M-serien var Boot Camp, som gjorde det möjligt för Mac-användare att starta upp i en fullt stödd version av Windows som kördes direkt på Mac-maskinvara. Även om det finns en officiell version av Windows 11 för ARM-processorer har Apple ännu inte lagt till Boot Camp-stöd för Macs i M-serien.

Så för Mac-ägare i M-serien som behöver köra Windows är det enda sättet att göra det via en virtuell dator med hjälp av programvaror som Parallels eller VMWare Fusion. Tyvärr har detta inte varit någon bra erfarenhet. Till att börja med kommer X86 Windows inte att fungera lika bra som en virtuell maskin på Macs i M-serien som om det vore det ARM-optimerade Windows on ARM. Och Intel binärer av program i X86-versioner av Windows som körs i Parallels eller VMWare är långsammare än om du körde dem i Windows nativt eftersom, som Jason Snell påpekade på Six Colors, dessa binärer måste köras med hjälp av Microsofts kodöversättningslager

Det betyder att många användare som ville ha bästa möjliga prestanda hämtade förhandsversioner av Windows on ARM och installerade dem i Parallels och VMWare med varierande framgång.

Men det här tillkännagivandet från Parallels ger för första gången officiellt stöd för Windows on ARM till Macs i M-serien. Microsoft har gett Parallels officiellt stöd och enligt Snell går installationen av Windows on ARM smidigt i Parallels. Dessutom är prestandan i operativsystemet nära den ursprungliga hastigheten - om du inte försöker köra Intel-optimerade appar i operativsystemet, som vi nämnde ovan.

Parallels är optimerat för Macs i M-serien och du hittar mer information om hur du kör Windows 11 i Parallels på den här länken.

Det bästa scenariot när det gäller prestanda skulle förstås vara ett fullständigt Boot Camp-stöd för Windows på Macs i M-serien, men både Apple och Microsoft har hittills varit tysta om huruvida det kommer att ske eller inte.

Liknande läsning

Klisterlapparna på tur: Apple och hållbarhet
Apple har länge varit en pionjär när det gäller hållbarhet och miljövänliga initiativ. Men när de nyligen beslutade att sluta...
Midsommaröppettider hos Macpatric
Torsdag: Öppet som vanligt till kl. 17:00Midsommarafton (fredag): StängtMåndag: Vi öppnar igen kl. 09:00 🌸 Passa på att njuta av midsommarhelgen...
Fördjupad titt på macOS Sequoia: de mest spännande uppdateringarna
Apple har nyligen avslöjat macOS Sequoia vid WWDC 2024, och det finns mycket att se fram emot för Mac-användare. Här...