Apples första kvartal: 4,2 miljoner sålda Macar

02 Maj 2017

Nu på tisdag kväll svensk tid den 2:a maj 2017 presenterade Apple hur första kvartalet detta året blev. Den totala försäljningen ökade svagt till 52,9 miljarder dollar under perioden januari–mars 2017 jämfört med samma kvartal för 1 år sedan. Nettovinsten (vinst efter skatt) ökade något till drygt 11,0 miljarder dollar.

Av Apples betydande hårdvara var det Mac-datorerna som stod för den trevligaste utvecklingen där volymen ökade med 4 procent medan intäkterna ökade med hela 14 procent vilket innebär att snittpriset för Macarna har ökat. Detta är kanske inte så konstigt då lågbudget-datorn MacBook Air 11 tum lades ner i slutet av förra året i samband med lanseringen av nya MacBook Pro med Thunderbolt 3.

För iPhone blev det ytterst små förändringar för både volym och intäkter. Av betydande hårdvara är det iPad som presterar sämst: drygt 10 procent minskning för både volymer och intäkter.

Så här har Mac-försäljningen sett ut för de cirka 20 senaste åren som Macpatric har kunnat kartlägga:

För senaste 12 månaderna (april 2016 – mars 2017) tappade Mac-datorerna något i både volymer och intäkter jämfört med året innan: från 19,85 till 18,71 miljoner enheter och från cirka 24,8 till cirka 24,1 miljarder dollar.

Övrigt intressant:
* Mac-datorerna stod för drygt 11,0 procent av försäljningen jan–mar 2017.
* Apples kostnader för forskning och utveckling noterade näst högsta kvartalskostnaden.
* Apple särredovisar ännu inte Apple Watch och Apple TV.
* Apples totalkassa är rekordstor (nästan 257 miljarder dollar).
* Apples skuldsättning ökade till nya rekordet 99 miljarder dollar.
* Både Apples skuldsättning och totalkassa ökade med cirka 11 miljarder dollar var sedan nyår.

Liknande läsning

Apple-menyns utveckling genom tiderna
Apple-menyn är den kända rullgardinsmenyn uppe till vänster för de som använder Mac-datorer. Sedan 1984 har den varit en framstående...
Apple i Geopolitiskt korseld
Hur Kinas strategi kan forma teknikvärldens framtid Apple står inför en riktig utmaning i Kina, ett land där symboliken ofta...
Övergången till din Nya Mac: Enkelt med Macpatric
Att byta till en ny Apple dator kan för vissa kännas överväldigande, särskilt med tanke på den mängd personlig och...