Apple-mössens historia

24 Maj 2018

De moderna stationära persondatorerna är så gott som alltid utrustade med en mus. Precis det som är Mac-datorns kanske största kännetecken. Apple var dock inte datormusens fader, även om det kan kännas så. Däremot har Apple varit det företag som haft överlägset störst del i att göra musen så populär som den blivit. Macpatric tar dig med på en spännande historieresa från tillkomsten och genom den evolution som varit!

Faktum är att den allra första Mac-datorn kunde ha presenterats utan mus, och därmed hade musens genombrott kunnat försenas på obestämd framtid. Jeff
Raskin som hade ett stort ansvar för projektet att utveckla första Mac-datorn kunde inte stå ut med den mus som Apple själva hade utvecklat. Han ville istället ha en ljuspenna eller en joystick. Det är lätt att idag, år 2018, tycka att det är löjligt att inte stå ut med en mus, men under 70-talet och början av 80-talet var det endast tangentbord som gällde för persondatorer som Apple II och IBM:s absolut första PC för att nämna de bästa exemplen.

Att Macen fick en mus redan när första modellen kom år 1984 har vi Jeff Raskin att tacka. Och Bill Atkinson. Under 70-talet tillbringade Jeff Raskin mycket tid på det berömda Xerox PARC (Palo Alto Research Center) som inledningsvis hade en stor grad av gästfrihet men denna gästfrihet försvann successivt. Raskin var imponerad av det han såg på PARC som redan på 70-talet hade teknik som låg extremt långt i framkant: musen, grafisk gränssnitt, Ethernet och laserskrivaren bara för att nämna något.

Raskin kände starkt att Steve Jobs måste besöka Xerox PARC men Jobs hade dock inget vidare förtroende för Raskin. Jobs, med sina starka åsikter som ofta blivit berömda citat, ansåg att Raskin var "en skitstövel som inte kunde göra nåt vettigt". Av naturliga skäl ignorerade alltså Jobs denna rekommendation som Raskin framförde. Men Raskin gav inte upp och plötsligt kom genidraget ­- en snilleblixt! Raskin snackade ihop sig med en av Lisa-utvecklarna, Bill Atkinson, som Steve Jobs såg som en hjälte. Det var Bill Atkinson som till slut fick Steve Jobs att vilja besöka Xerox PARC.

Men nu hade Xerox PARC förändrats. Det var inte längre lika lätt att få tillträde. Steve Jobs ville verkligen komma dit på ett besök men behövde klura ut ett sätt att bli insläppt. Tricket som Steve Jobs använde är enastående. Istället för att Apple själva skulle betala till Xerox för tillträde kom han på ett sätt där Apple inte behövde betala ett enda öre. Istället fick Xerox betala Apple för att besöka. Det kan låta konstigt, men Apples motprestation var att låta Xerox köpa en liten aktiepost för 1 miljon dollar i Apple inför börsintroduktionen. Xerox gjorde en rejäl hacka då posten steg till 17,6 miljoner dollar i värde vid börsintroduktionen i början av 80-talet.

(Kanske är denna deal som Jobs gjorde med Xerox lika klassisk och viktig för Apples framtid och framgångar som Microsofts deal med IBM inför den första PC:n med MS-DOS.)

Två besök fick Apple göra på Xerox PARC. I det första i november 1979 gick Steve Jobs dit med endast Atkinson (som Jobs såg upp till). I det andra besöket någon gång under december 1979 tog Jobs med sig betydligt fler Apple-kollegor för att försöka få ut så mycket som möjligt av det sista besöket.

En direkt effekt av PARC-besöken var att Lisa-datorn skulle få grafiskt användargränssnitt och när datorn till slut introducerades i januari 1983 (1 år före Macen) hade den en mus ­med en enda musknapp. Men historien hade kunnat skrivas på ett helt annat sätt.

Samtidigt som Lisa-datorn utvecklades ändrades planerna för Mac-datorn.
Mac-datorn började bli allt mer lik Lisa-datorn, både hårdvaru- och mjukvarumässigt, och kallades ett tag för "Baby-Lisa". Jeff Raskin kunde inte stå ut med treknappsmusen som tanken var från början. Han ville ha en ljuspenna eller en joystick, men inget av det blev verklighet. Istället kom kompromissen att ta fram en mus med endast en knapp och så har det varit genom alla år ­men det kunde ha varit något annat än en mus till Lisa och första Macen.

I januari 1984 (1 år efter Lisa) introducerade Steve Jobs första Mac-datorn som blev Apples andra dator att få en mus. I samma veva introducerades Lisa 2. Som vi alla vet blev Lisa-datorn kortlivad och Macen finns kvar än idag. I april 1984 kom en ny Apple II-dator kallad "IIc" eller "Apple II compact" som den kanske borde heta. Denna Apple II-modell var den första Apple II-datorn med möjlighet att använda mus till som dock fick köpas till. Apple II-datorerna fanns kvar i Apples sortiment till början av 90-talet. Därefter var det Mac-datorer för hela slanten.

Apples olika möss från januari 1983 till sommaren 2000 hade en sak gemensamt: rullkulan på musens undersida. Rullkulan samlade på sig damm som hamnade på de hjul som kulan snurrade mot vilket skapade ständigt behov av att rengöras. Många minns säkert hur man rengjorde med örontops eller helt enkelt med fingrarna och naglarna. Detta elände fick ett efterlängtat slut i juli 2000 när nya Apple Pro Mouse släpptes där rullkulan ersattes av en optisk avläsare vilket ställer krav på underlaget. Därefter har Apple laborerat vidare med bland annat en scrollkula på ovansidan samt varianter av mössen som är trådlösa istället för sladd.

BILDGALLERI

1983 – Lisa Mouse

1984 – Macintosh Mouse

1984 – Apple Mouse IIc (för Apple II compact)

Ja, Apple II fick mus till slut.

1986 – Apple Desktop Bus Mouse (ADB Mouse) 

1993 – Apple Desktop Bus Mouse 2 (ADB Mouse 2)

1998 – Apple USB Mouse ("Puckmusen")

2000 – Apple Pro Mouse (USB, svart)

2003 – Apple Mouse (USB, vit – även variant för Bluetooth)

2005 – Apple Mighty Mouse (USB eller Bluetooth)

Den trådbundna varianten för USB fanns i Apples sortiment i cirka 12 år och plockades bort i juni 2017, vilket satte punkt för epoken 1983–2017 med trådbundna möss från Apple. Bluetooth-varianten ersattes av Magic Mouse i oktober 2009.

2009 & 2015 – Apple Magic Mouse 1 & 2 (Bluetooth)

Magic Mouse 1 använder 2 st AA-batterier.
Magic Mouse 2 har inbyggt laddbart LiPo-batteri (via Lightning). Rymdgråa varianten kom år 2017 tillsammans med iMac Pro. Idag, maj 2018, är Magic Mouse 2 i de bägge färgerna den enda mus finns. 

Liknande läsning

Den fascinerande historien om @-tecknet på svenska tangentbord
I den digitala eran har @-tecknet blivit ett oumbärligt symbol, särskilt i e-postadresser och sociala medieanvändarnamn. Men visste du att...
Hitta din perfekta Apple-produkt hos Macpatric
Hos Macpatrics butikslager hittar du ett noga utvalt sortiment av Apples mest populära produkter. Oavsett om du är ute efter...
Upplev bästa servicen och snabb leverans av din Apple-dator med Macpatric
När du väljer att köpa eller hyra en Apple-dator från Macpatric, garanteras du förstklassig service och snabb leverans direkt från...