Apple Event 7:e september

29 Aug 2016

Nu står det klart att det förväntade så kallade "september-eventet" från Apple kommer att äga rum onsdagen den 7:e september klockan 10:00 lokal tid vid Bill Graham Civic Auditorium i San Francisco. Utvald media fick inbjudningen idag måndag 29:e augusti, vilket innebär nio dagars framförhållning. Eventet kommer att direktsändas via Apples hemsida och läggas upp på Apples podcaster Keynote och Keynote HD (via iTunes) samt även på Apples Youtube-kanal. Så här ser grafiken till inbjudningen ut:

Texten "See you the 7th" gör att det osar iPhone 7 starkt från "kocken Cook" redan här och nu. Den stora frågan är naturligtvis vilka nyheter som Apple kommer att presentera. Med tanke på att Apple har pressat fram en ny iPhone-modell per år och att man sedan år 2011 har genomfört presentationerna under tidig höst så känns iPhone 7 självklar. Troligen blir det åtminstone två olika varianter av iPhone 7 precis som med iPhone 6 och 6s.

Lika självklart som att iPhone 7 kommer att presenteras är att systemuppgraderingen iOS 10.0 till kompatibla modeller kommer att få ett lanseringsdatum. På Apple Watch-fronten finns det en möjlighet till ny hårdvara utöver att en systemuppgradering är förväntad.

När det gäller Mac-verksamheten känner vi till att den kommande stora uppgraderingen "Sierra" ska komma "i höst", vilket gör att det känns uppenbart att ett lanseringsdatum kommer att presenteras. Kommer det även att presenteras en ny Mac-modell? En klassiker för att försöka spå vilken Mac-modell som är närmast på tur för att förnyas att summera hur gamla/nya de aktuella modellerna är i datumordning:

STATIONÄRA MACAR

* Mac Pro – 19 december 2013 (annonserad 22 okt 2013 & sneak peak 10 juni 2013)

* Mac Mini – 16 oktober 2014

* iMac – 13 oktober 2015

BÄRBARA MACAR

* MacBook Air – 9 mars 2015 (13-tummaren fick mer RAM 19 april 2016)

* MacBook Pro 13" – 9 mars 2015

* MacBook Pro 15" – 19 maj 2015

* MacBook (12" Retina) – 19 april 2016

Det återstår att se hur Apple gör. Enligt ryktesvärlden ligger MacBook Pro bäst till att fräschas upp. Det pratas om att den nya modellen kommer bli den största förändringen för datormodellen sedan år 2012 då den fick Retina-skärm. Några av nyheterna tros bli inbyggt Apple Pay-stöd vilket även innebär Touch ID, funktionstangenterna utbytta mot en pekskärmsremsa samt USB-C-portar.

Många Mac-användare med äldre modeller ställer sig säkert frågan om det är bäst att uppgradera sin befintliga dator eller vänta in en kommande modell. Klokaste beslutet är att vänta in nyheterna från eventet och därefter ta en funderare.

TIPS: SEPTEMBER-EVENTET PÅ STORBILD

För den kräsne som inte nöjer sig med att kolla på september-eventet i iPhone, iPad eller på datorns skärm så är ett tips att ansluta datorn till en stor platt-TV via HDMI-kabel. Alla Macar med Thunderbolt-port har stöd för Mini Displayport med ljud. Antingen använder man en adapter (Mini Displayport till HDMI) för att skapa en HDMI-hona i kombination med en tillräckligt lång HDMI-kabel, eller så använder man en kabel för Mini Displayport till HDMI. Vissa Macar har HDMI-utgång vilket gör att man slipper adapter eller specialkabel. På så vis kan man njuta av en proffsig Apple-föreställning i en TV på upp till 65–75 tum eller ännu mer – alternativt via projektor och riktigt stor hemmabioduk. 

Macpatric kommer självklart att summera ihop de viktigaste nyheterna från september-eventet när det är över.

Liknande läsning

Apples fokus på AI: nyttig användning framför flashiga funktioner
Apple står inför en viktig utmaning: att göra AI användbar och inte bara flashig. Här är några viktiga insikter från...
WWDC 2024: Viktiga nyheter och uppdateringar samt förväntningar
WWDC 2024 har väckt stor uppmärksamhet med sina många nyheter och uppdateringar. Här är några av de största höjdpunkterna: iOS...
Den fascinerande historien om @-tecknet på svenska tangentbord
I den digitala eran har @-tecknet blivit ett oumbärligt symbol, särskilt i e-postadresser och sociala medieanvändarnamn. Men visste du att...