Adobe och Figma avbryter miljardaffär på grund av regulatoriska hinder

18 Dec 2023

Adobe och Figma har beslutat att inte fullfölja deras planerade fusion på 20 miljarder dollar på grund av regulatoriskt tryck från både USA och Europa. Denna utveckling är en betydande händelse i tech-industrin, där Adobe skulle ha betalat Figma en avbrytningsavgift på 1 miljard dollar.

Huvudorsaken bakom avbrottet av affären är de regulatoriska bekymren som framförts av olika myndigheter. Europeiska kommissionen och Storbritanniens Konkurrens- och Marknadsmyndighet (CMA) uttryckte starka invändningar mot affären. De var oroade över att fusionen skulle minska konkurrensen på marknaden för designmjukvara. Europeiska kommissionen var specifikt oroad över att affären skulle minska konkurrensen inom interaktiv produktutformning och andra kreativa designprogramvaror, såsom vektorredigeringsverktyg och Photoshop-liknande rasterredigeringsverktyg.

I USA förberedde Justitiedepartementet sig för att eventuellt lämna in ett antitrustmål under Clayton Act för att blockera affären. Denna oro speglades av CMA, som under sin detaljerade fas 2-utredning fann att affären mellan Adobe och Figma potentiellt kunde påverka Storbritanniens digitala designindustri genom att minska valmöjligheter, innovation och utveckling av nya konkurrerande produkter.

Trots att Adobe och Figma delade en vision om att tillsammans omdefiniera framtiden för kreativitet och produktivitet, beslutade de att det var i deras bästa intresse att fortsätta framåt oberoende. Adobe och Figma uttryckte båda sitt missnöje med de regulatoriska resultaten men valde att gå skilda vägar ändå.

Detta beslut av Adobe och Figma markerar en betydande händelse i tech-industrin och belyser den växande inverkan av regulatoriska organ på stora teknikföretags fusioner och förvärv.

För mer läsning och källor, se följande:

  1. "Adobe drops bid to buy Figma amid monopoly concerns" från The Register. Läs mer här.
  2. "Adobe terminates its $20 billion Figma acquisition amid regulatory scrutiny" från Engadget. Läs mer här.
  3. "Adobe, Figma pull the plug on $20 billion merger" från Computerworld. Läs mer här.
  4. "Adobe backs out of $20 billion acquisition of Figma" från AppleInsider. Läs mer här.
  5. "Adobe and Figma Terminate Merger Plans Amid Regulatory Pressure" från Gillett News. Läs mer här.

 

Liknande läsning

Apples fokus på AI: nyttig användning framför flashiga funktioner
Apple står inför en viktig utmaning: att göra AI användbar och inte bara flashig. Här är några viktiga insikter från...
Höjdpunkter från Apples WWDC 2024
Apples Worldwide Developers Conference (WWDC) 2024 var en spännande uppvisning av tekniska innovationer och förbättringar som lovar att förbättra användarupplevelsen...
ResEdit: Från revolutionerande utvecklarverktyg till inspirationskälla för modern design
ResEdit, ursprungligen utvecklad under namnet Resource Editor, representerar en unik del av Apple Macintosh's historiska utvecklarverktyg. Dess förmåga att låta...